Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   129120.04
Name   Situl arheologic de la Stoicăneşti - IAS Boianu
County   Olt
Commune   Stoicăneşti
City/Town/Village   Stoicăneşti
Place   Fostul IAS Boianu
Landmark   Situl se află de o parte şi de alta a cursului superior al Călmăţuiului Mare, în zona fostului IAS Boianu, la cca 2,4 km nord-est de DJ653, dintre Almăţui şi Stoicăneşti.
Hydrographic landmark - name   Călmăţuiului Mare
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Situl are o lungime de cca. 1 km şi o lăţime de cca. 100 m, de o parte şi de
alta a pârâului. Terasa este mai înaltă la vest decât cea de la est de cursul de apă. Au fost descoperite materiale din epoca bronzului, Hallstatt, secolele II-III p. Chr şi secolele XVI-XVIII.
Discoverer   Mircea Negru
Date of discovery   1999
Site Surface   27,3 ha
Ownership   proprietate privată
Last record update   08.12.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului    

La vest de fostul IAS Boianu şi la nord de drumul către acest fost IAS au fost descoperite materiale din epoca bronzului, fragmente de vase modelate cu mâna din pastă cu nisip şi petricele şi un fragment de silex de culoare gălbuie.

 
aşezare  Epoca fierului Hallstatt  

Fragmente de vase cu două torţi, din pastă poroasă de culoare cărămiziu-gălbuie au fost descoperite la est de Călmăţuiul Mare şi la nord de fostul IAS.

 
aşezare  Epoca romană (Sec. II-IV p.Chr.)    

În acest punct a fost identificat cea mai întinsă aşezare romană din Câmpia Boian, identificată până în prezent. Materiale ceramice romane au fost descoperite la vest de IAS Boianu şi la nord de drumul către acest IAS, pe terasele de est şi de vest ale pârâului Călmăţuiul Mare dar şi la sud de IAS. Repertoriul ceramic este extrem de variat şi cuprinde atât forme ale ceramicii romane provinciale (amfore din pastă fină de culoare cărămizie, ulcioare amforoidale cu torţi torsionate, strachini din pastă fină de culoare cenuşie şi ulcioare) cât şi ceramică de bucătărie din pastă zgrunţuroasă de culoare gri cu nisip şi pietricele.

 
aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. IX-X) Dridu  

Pe terasa înaltă de la vest de pârâul Călmăţuiul Mare s-au descoperit fragmente de vase din pastă cărămizie nisipoasă cu nisip şi pietricele aparţinând culturii Dridu

 
aşezare  Epoca medievală târzie (sec. XVI-XVIII) românească  

La vest de Călmăţuiul Mare, la nord de fostul IAS, au fost descoperite urmele unei aşezări medievale. Dintre materialele descoperite se numără fragmente de vase modelate la roată din pastă fină de culoare cărămizie, uneori acoperite cu smalţ verde.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. diagnoză 2013

Cercetarea de suprafață s-a realizat în baza autorizației de diagnostic arheologic nr. 10/2013. S-a delimitat zona cu potențial arheologic și s-au recoltat materialele arheologice.

* VIERU Gheorghe
Universitatea "Spiru Haret" - București NEGRU Mircea
STANCIU Constantin Bogdan
Muzeul Romanaţiului - Caracal MIHAI George
Ministerul Culturii - Direcţia Monumentelor Istorice DRAGAN Valeriu Eugen

Bibliography
1. Negru, Mircea et alii, Studiu istoric şi arheologic pentru Planul Urbanistic General, Comuna Stoicăneşti, judeţul Olt, Caracal, 2013, 26-27 [Studiu] (site record source)
2. Negru, Mircea; Vieru, Gheorghe, Descoperiri arheologice pe teritoriul comunei Stoicăneşti (judeţul Olt). Două morminte de incineraţie din secolele Ill-IV p.Chr., Cercetări arheologice în aria nord-tracă, Vavila Edinf, București, 1999, 551-554, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=121917-descoperiri-arheologice-pe-teritoriul-comunei-stoicanesti-judetul-olt-doua-morminte-de-incineratie-din-secolele-ill-iv-p-chr--cercetari-arheologice-in-aria-nord-traca-comisia-nationala-de-arheologie--iii-1999 [Publicaţie]
 
 
Scroll