Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   143003.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   SJ-II-a-B-05116
Name   Ruinele cetăţii Valcăului de la Sub Cetate
County   Sălaj
Commune   Valcău De Jos
City/Town/Village   Sub Cetate
Landmark   Cetatea se află în partea de sud-vest a localităţii, în extravilan, pe un deal, exact la ieşirea Barcăului din defileul său.
Hydrographic landmark - name   Barcău
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Notes   Actualmente, calea de acces se face în mod concentric pe curba de nivel a dealului, neştiind, dacă, în timpul funcţionării cetăţii, accesul s-a făcut tot pe aici. Latura vestică, nordică şi sudică, nu sunt fortificate din cauza pantei de aprox 55-60º.
Date of discovery   sec. XVIII
State of preservation   grav afectat / 08.04.2022
Human risk   Afectare parţială: 4 / 08.04.2022
Last record update   04.09.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Zid de incintă  Epoca medievală (secolele al XIII-lea - al XVII-lea p.Chr.)   1319 

Zidul de incintă se păstrează pe alocuri la o înălţime de 1,80-2,00 m. faţă de berma zidului. Actualmente se poate vedea şi un contrafort masiv pe latura nordică a zidului, croit în structura incintei. Lăţimea elevaţiei zidului variază între 0,80-1,00 m.

Berma = spatiu orizontal amenajat pe un taluz de pămînt bătut, la lucrările de fortificaţii

 
Poarta Mare  Epoca medievală (secolele al XIII-lea - al XVII-lea p.Chr.)    

Clădirea porţii se păstrează actualmente prin colţul nordvestic şi colţul opus, adică cel sud-estic. Zidăria clădirii este făcută din pietre şistoase (roca locală) fasonate doar pe partea externă, realizând astfel un parament îngrijit, cu mai multe asize de egalizare, incluzând ici-colo câte un
fragment sau cărămidă întreagă. Pe paramentul sud-estic se poate observa un element de zidărie semicircular, angajat în zidul porţii, despre care presupunem că a servit ca zid al unei case, a scării interioare, realizând accesul la nivelele superioare ale porţii.

 
Şanţ de apărare  Epoca medievală (secolele al XIII-lea - al XVII-lea p.Chr.)    

Situat sub zidul de incintă, la o adâncime de circa 7 m. de la nivelul actual al zidurilor, acest element de fortificare a reprezentat cel mai mare obstacol în asedierea cetăţii. Cu o deschidere de circa 10 m., acest şanţ înconjoară în formă de potcoavă incinta cetăţii. În dreptul porţii principale,
putem observa în acest element o mică întrerupere, ceea ce pare a fi calea de accest către poartă.

 
Val de apărare  Epocă medievală (secolele al XIII-lea - al XVII-lea p.Chr.)    

Atât elementele de fortificare semicirculare, cât şi clădirea porţii cetăţii, se concentrează pe latura sudică a dealului, aceasta fiind cea mai accesibilă parte. Urcând spre cetate, întâlnim în cale primul
şanţ, cu o deschidere de circa 5 m., având o adâncime de 3 m. faţă de valul acesteia. Pe primul val s-a construit un zid de piatră de circa 80 cm grosime.

Adosate părţii sud-estice a incintei, la momentul de faţă, se văd doar fundaţiile a patru clădiri anexe.

 

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2037, poz. 470 [Ordin MCC] (site record source)
2. Rusu, Adrian Andrei, Considerații istorice asupra cetăților medievale timpurii din județul Sălaj, Acta Musei Porolissensis, II, I. P. Cluj, Cluj-Napoca, 1978, 96-98, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=102865-cetati-medievale-timpurii-din-judetul-salaj--acta-musei-porolissensis--ii-1978 [Publicaţie] (site record source)
3. Zebacinschi, Corneliu; Petre, V., Pug comuna Valcău de Jos, Regulament local de urbanism aferent Pug, 2017-2019, 181 [Document de arhivă] (site record source)
 
 
Scroll