Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   105204.09
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   IF-I-s-B-20263
Name   Situl arheologic de la Tâncăbeşti - pe malul sudic al lacului Snagov
County   Ilfov
Commune   Snagov
City/Town/Village   Tâncăbeşti
Place   malul sudic al lacului Snagov
Landmark   Situl a fost identificat pe malul sudic al lacului Snagov, imediat la est de hotarul cu comuna Periş, în fosta livadă de piersic a Fermei 12 a I.A.S. Mogoşoaia, la 1250 m vest de şoseaua Bucureşti - Ploieşti (DN1), pe un bot de terasă înaltă pe malul drept al Snagovului, ce se termină în est, deasupra barajului piscicol într-un pinten de terasă cu poziţie dominantă asupra zonei înconjurătoare, delimitat la sud de o vale cu apă ce se varsă în lacul Snagovului (Acumularea Tâncăbeşti II). Pintenul are lăţimea pe platou de cca 50 m, cu malul nordic înalt, aproape vertical, iar cel estic şi sudic cu pantele povârnite către vâlcea.
Hydrographic landmark - name   Snagov
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   terasă
Land utility   livadă, altele
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Situl include descoperiri realizate prin periegheză în anii 1986-1987. Aici au fost descoperite vestigii ale unor locuiri din epoca bronzului, prima epocă a fierului şi perioada migraţiilor.
Notes   Situl apare iniţial în Lista Monumentelor Istorice înregistrat pe satul Vlădiceasca. Zona, utilizată în perioada comunistă ca livadă de pomi fructiferi, a cunoscut după anul 2020 o transformare accentuată a reliefului cauzată de intervenţii antropice.
Discoverer   Vasilica Sandu
Date of discovery   1987
Site Surface   4,5 ha
Last record update   10.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Epoca bronzului Glina / III  

În partea nord-vestică a sitului au fost recoltate fragmente ceramice corodate, din pastă arsă neuniform la cărămiziu-cenuşiu, decorate cu brâu alveolat sau cu măturica. Centrul aşezării se află pe pinten, unde s-au găsit fragmente din buza unor vase din pastă aspră, cenuşie-negricioasă, decorate cu găuri-butoni, caracteristice culturii Glina, precum şi fragmente din pastă fină, cenuşie-negricioasă.

IF-I-m-B-20263.03 
Aşezare  La Tène (Sec. II-I a. Chr.) dacică  

O aşezare dacică de secolele II-I a. Chr. a fost surprinsă pe toată suprafaţa sitului. S-au recoltat fragmente din corpul unor oale-borcan lucrate cu mâna, din pastă cu cioburi pisate, fragmente lucrate la roată, din pastă fină arsă la cenuşiu, provenind de la forme diverse, printre care şi un vas de provizii, decorat cu benzi de striuri.

IF-I-m-B-20263.02 
Aşezare  Epoca migraţiilor (Sec. V - VI p. Chr.)    

Au fost descoperite fragmente de oale din pastă aspră, lucrate la roata rapidă, arse la cărămiziu.

IF-I-m-B-20263.01 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 1987

Muzeul Municipiului București SANDU Vasilica

Bibliography
1. Lista monumentelor istorice din România (LMI), Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis, 15.02.2016 [Ordin MCC] (site record source)
2. Sandu, Vasilica, Cercetările arheologice de suprafaţă din nordul Sectorului Agricol Ilfov, Cercetări arheologice în Bucureşti, IV, 1992, 296-297 [Publicaţie] (site record source)
3. Plan Urbanistic General Comuna Snagov, 2004, Reglementări Urbanistice [PUG] (site record source)
 
 
Scroll