Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   120147.01
Nume   Turnul de epocă romană de la Vătava - Cetăţele
Județ   Mureş
Unitate administrativă   Vătava
Localitate   Vătava
Punct   Cetăţele
Reper   Situl se află în extravilanul satului Vătava, la aproximativ cinci km nord de vatra satului, aproape de graniţa cu judeţul Bistriţa-Năsăud.
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Descriere   Situl arheologic a fost identificat în extravilanul satului Vătava, la aproximativ cinci km nord de vatra satului, în urma unei periegheze realizate în toamna anului 2011. Cu această ocazie a fost observată o structură de pământ de formă patrulateră (aprox. 15 x 15 m) delimitată de un şanţ şi un val de pământ. Pe latura estică, şanţul a fost substituit de albia unui pârâu. Descoperirea întâmplătoare a unei monede de bronz de epocă romană a putut determina apartenenţa culturală şi cronologică a sitului. Aceste elemente asociate cu găsirea într-o zonă învecinată a unor fibule romane precum şi apropierea de castrul roman de la Brâncoveneşti (aflat la 15 km) au determinat interpretarea structurii amintite ca fiind rămăşiţele unui turn roman. Amplasat pe marginea unui platou, punctul oferă o bună vizibilitate asupra văilor apropiate precum şi asupra văii Mureşului, până dincolo de Brâncoveneşti şi municipiul Reghin (aflat la aprox. 35 km).
Data descoperirii   2011
Stare de conservare   precară / 26.06.2015
Data ultimei modificări a fişei   30.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Turn  Epocă romană (Secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Turnul are o incintă patrulateră de aproximativ 15 x 15 m, de pământ, delimitată de un şanţ şi un val cu palisadă la exterior. Turnul propriu-zis se află în colţul de sud-vest al incintei. Au fost identificate şi o serie de complexe precum un cuptor şi gropile de stâlpi ale unor construcţii din lemn şi chirpici.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2017

În campania din anul 2017 s-au deschis două secțiuni și o suprafață pentru identificarea elementelor de fortificație în partea de nord și sud și stabilirea cu exactitate a dimensiunea turnului.

Muzeul Județean Mureș MAN Nicoleta
CIOATA Dan Mihai
PÉTER PÁNCZÉL Sido
KATALIN Szilamér
2. diagnoză 2013

Muzeul Judeţean Mureş CIOATĂ Daniel
MAN Nicoleta
PÁNCZÉL Szilamér-Péter
BONTA Coralia-Dorina
ŐTVŐS Koppány

Bibliografie
1. Cioată, Daniel et all, Vătava | Judeţ: Mureş | Punct: Cetăţele | Anul: 2013, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, 2014, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5280&d=Vatava-Mures-Cetatele-2013 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Man, Nicoleta, 73. Vătava, jud. Mureș - Punct: Cetățele, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2017, Institutul Național al Patrimoniu, Bucureşti, 2018, 151, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5966&d=Vatava-Mures-Cetatele-2017 [Publicaţie]
3. Panczel, Szilamer Peter et alii, Fortificaţii romane pe versantul vestic al Munţilor Călimani, Buletinul Limes. Frontierele Imperiului Roman în România, 3, Cluj-Napoca, 2018, 34-39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=70445-fortificatii-romane-pe-versantul-vestic-al-muntilor-calimani--buletinul-limes-frontierele-imperiului-roman-in-romania--3-2018 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll