Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   127162.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   OT-I-s-A-08533
Nume   Castrul roman de la Slăveni - La Cetate
Județ   Olt
Unitate administrativă   Gostavăţu
Localitate   Slăveni
Adresa   Strada Principală, Strada Castrului, Prelungirea M
Punct   La Cetate
Reper   Castrul se află pe malul drept al Oltului, în mijlocul satului Slăveni, lângă grădiniţă, între străzile Principală, Castrului şi Prelungirea Muzeului, fiind înconjurat de casele localităţii moderne.
Reper hidrografic - nume   Olt
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   luncă
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire
Tip   aşezare militară
Descriere   Situl este un castru auxiliar cu două faze de existenţă, una de pământ şi alta din piatră, care a funcţionat între secolele al II-lea şi al IV-lea p. Chr. Fortificaţia de pământ datează din timpul împăratului Traian iar faza de piatră datează din timpul lui Septimius Severus. Sunt documentate şi lucrări de reparaţii din timpul împăratului roman Filip Arabul. Castrul face parte din limes alutanus, având un rol foarte important în apărarea văii inferioare a râului Olt. Astfel, scopul fortului auxiliar era acela de a proteja regiunea de câmpie care se afla în colţul de sud-est al Olteniei de invaziile dacilor liberi precum şi de migranţii care atacau din regiunea de sud a Munteniei. Fortul auxiliar a fost distrus la mijlocul secolului al III-lea p. Chr., aşa cum arată descoperirea unui tezaur de monede ascuns probabil în contextul atacurilor carpienilor din 248 d.Hr.
Observații   În anul 2007 a fost eliberată o autorizaţie de cercetare arheologică sistematică pentru situl Slăveni - La Cetate (castrul roman). Codul de sit din cerere, respectiv autorizaţie este greşit: 127162.01. În RAN acest cod este alocat sitului de Slăveni-aşezarea romană.
Spolierea, săpăturile ilegale din trecut cât şi construcţiile neautorizate din prezent afectează integritatea sitului. Perimetrul castrului este ocupat în prezent de un teren de fotbal (în raetentura sinistra) iar în colţul de sud-est şi peste agger s-au construit tribune pentru spectatorii de la meciurile de fotbal. Pe traseul via decumana au fost amplasaţi doi stâlpi de beton ce susţin o reţea electrică de înaltă tensiune.
Data descoperirii   1836-1837
Suprafața sitului   4.365 ha
Stare de conservare   foarte bună / 31.03.2023
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 13.10.2021
Regim de proprietate   public; privat
Data ultimei modificări a fişei   31.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Val de pământ  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Se găseşte în spatele şanţului din secoll al III-lea. A fost umplut cu pământ galben scos din săpătura şanţului, tasat ulterior, pigmenat cu var. Are o lăţime de 4 metri.

OT-I-s-A-08533.07 
castru de pământ  Epoca romană timpurie (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Pentru castrul de pământ sunt documentate două etape. Prima dintre ele, faza din timpul lui Traian, încă nu a fost identificată arheologic. Faza a doua a castrului de pământ a început după anul 119 p. Chr. Din această perioadă au fost descoperite un număr mic de vestigii arheologice, monede şi câteva vase ceramice de tip terra sigillata. Castrul de pământ avea un plan patrulater, orientat cu colţurile către cele patru puncte cardinale. Ocupa un perimeteru de 190,40 x 169 metri, cu porta praetoria orientată spre est, spre râpa Oltului. Incinta sa constră dintr-un val de pământ lat de 6 metri, negru la bază şi gălbui în partea superioară. Pe coama dealului funcţiona un drum de rond construit din cărămizi cu dimensiunile de 43X28x8 metri, aşezate dirept pe pământ. Lăţimea drumului era de 1,10 metri. Nu a fost identificată o instalaţie de tip berma pentru această perioadă. Primul şanţ de apărare era lat de 4,8 metri şi adânc de 3,5 metri. Şanţul se întreruprea în faţa porţilor. Nu se cunosc construcţii interioare în acest moment.

Castrul a fost ocupat de ala I Hispanorum (120 - 126), fapt atestat de cărămizile ştampilate cu legenda AH descoperite în perimetrul castrului. Alte trupe atestate: ala Claudia (Gallorum); cohors I Flavia Commagenorum probabil cohors I Brittonum/Britannica sau cohors I Bracaraugustanorum. De asemenea, sunt atestate ştampile cu numele legiunilor XIII Gemina, V Macedonica şi XI Claudia p. f.

OT-I-s-A-08533.01 
castru de piatră  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană 205 p. Chr 

Este cel mai mare castru de piatră din Oltenia, fiind şi cel mai bine fortificat. Castrul are un plan patrulater, cu colţurile orientate pe direcţia punctelor cardinale, cu porta praetoria orientate spre est, spre râul Olt. Dimensiunile incintei fortificate din piatră sunt de 198 x 176,6 metri. În exteriorul zidurilor, castrul era apărat de trei şanţuri şi două valuri de pământ. Praetentura castrului era relativ mică având cam aceleaşi dimensiuni ca în faza castrului de pământ 2. Raetentura era ceva mai mare. Drumurile castrului sunt foarte late: via principalis are lăţimea de 24 de metri şi era nepavată, via praetoria are lăţimea de 16,2 metri şi fusese pavată cu piatră şi fragmente de cărămizi legate cu mortar, via decumana era lată de 14,2 m fiind pavată la fel ca via praetoria iar via quintiniana era lată de 13 metri şi nepavată. Zidul de incintă a fost construit în partea exterioară a primului val de pământ şi avea o temelie lată de 1,5 metri şi înaltă de 0,5 metri. Zidul s-a păstrat într-o stare de conservare mediocră din cauza spolierii din perioadele recente.

Castrul de piatră este datat începând cu anul 205 potrivit unei inscripţii de marmură identificate de Tocilescu în fundaţia zidului.

OT-I-s-A-08533.02 
Val de pământ  Epoca romană timpurie (secolul al II-lea p. Chr.) romană  

Valul de pământ 1 (Agger 1) a fost realizat din pământ galben puternic presat, scos din săparea primului şanţ de apărare. Avea o lăţime de şase metri. Începând cu anul 205 a fost reamenajat pentru construirea incintei din piatră.

OT-I-s-A-08533.03 
Şanţ de apărare  Epoca romană timpurie (secolul al II-lea p. Chr.) romană  

Primul şanţ de apărare se găseşte chiar în faţa bermei. Făcea parte din sistemul defensiv al castrului de pământ 1, având lăţimea de 4,7 metri şi adâncimea de 3,5 metri. Este de tipul fossa fastigata iar umplutura sa conţine o mare cantitate de piatră de calcar, pietre de râu şi ţigle şi cărămizi sparte, ca urmare a ruinării şi prăbuşirii zidului castrului. Este încă vizibil pe teren şi pe imaginile satelitare. A fost afectat de lucrările agricole şi edilitare moderne. Din punct de vedere stratigrafic au fost identificate trei faze de colmatare a şanţului. Cea mai densă este partea inferioară, ce marchează prăbuşirea zidului. Deasupra se găseşte un strat gros de 80 de cm de culoare maro - închis, cu pietre de calcar şi fragmente de cărămizi. Al treilea nivel de umplere este jalonat de dungi subţiri de pietriş la partea superioară şi inferioară.

OT-I-s-A-08533.04 
berma  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Berma era o platformă de pământ puternic bătut, întărit, lată de 2,4 metri şi situată în faţa incintei din piatră a castrului din secolului al III-lea, respectiv în faţa sanţului de apărare al castrului de pământ.

OT-I-s-A-08533.05 
Şanţ de apărare  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Se află la o distanţă de 11,2 metri de zidul castrului şi la 4 metri de primul şanţ. Are lăţimea de 4,2 metri şi adâncimea de 3,15 metri. Este vizibil atât în teren cât şi pe imaginile satelitare. A fost afectat de lucrările edilitare şi agricole dar nu a fost astuptat complet.

OT-I-s-A-08533.06 
Şanţ de apărare  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr) romană  

Se află la o distanţă de 6 metri de şanţul al doilea de apărare. A fost săpat în forma literei V, dar are fundul rotunjit. Are o lăţime de 6 metri şi o adâncime de 3,3 metri.

OT-I-s-A-08533.08 
Val de pământ  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Este vizibil pe teren sub forma unei ridicături continue. Are lăţimea de 6 metri şi a fost realizat din pământ galben, bine tasat, scos din săparea şanţului 3, în spatele căruia se află.

OT-I-s-A-08533.09 
Poartă de incintă  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Porta praetoria ste orientată spre est, spre Olt, din locul de unde puteau surveni atacuri. Era o partă cu două intrări, largi de 3,10 - 3,25 m, între care se afla un pilon de zidări de 4,3 x 2,5 m. Era flancată de două bastioane de formă dreptunghiulară (6,67 x 5,45 de metri la exterior).

OT-I-s-A-08533.10 
Poartă de incintă  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Porta decumana este orientată spre vest. Prezintă o intrare simplă, largă de 3,3 metri. Era flancată de două bastioane de formă patrulateră.

OT-I-s-A-08533.11 
Poartă de incintă  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Porta principalis dextra este orientată spre sud. Prezintă o intrare simplă, lată de 3,45 de metri. Era flancată de două bastioane de formă dreptunghiulară (6,4 x 5,75 m). La mijlocul distanţei dintre cele două bastioane a fost identificat un canal subteran de scurgere a apelor fluviale din castru.

OT-I-s-A-08533.12 
Poartă de incintă  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Porta principalis sinistra era orientată spre nord. Prezenta o intrare simplă şi era flancată de două bastioane patrulatere.

OT-I-s-A-08533.13 
turn de apărare  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană  

Turnul de nord-vest are o formă dreptunghiulară, cu un ieşind semicircular în exteriorul zidurilor şi cu dimensiunile de 6,5 x 4,6 metri. Prezintă o cameră interioară de 2,6 x 1,7 metri. A fost serios afectat de spolierea materialelor de construcţie.

A fost cercetat complet.

OT-I-s-A-08533.14 
turn de apărare  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană     OT-I-s-A-08533.15 
turn de apărare  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană     OT-I-s-A-08533.16 
turn de apărare  Epoca romană (secolul al III-lea p. Chr.) romană     OT-I-s-A-08533.17 
Principia  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

În interiorul castrului au fost identificate clădirea sediului (principia) şi alte două construcţii, dintre care una este un hambar în ambele părţi ale sediului. Principa are planul patrulater cu dimensiunile de 43,2 x 37,4 metri, cu faţada orientată spre est şi laturile lungi paralele cu laturile lungi ale castrului. Este alcătuită din intrare, atrium, basilica şi încăperile de pe latura din spate. La colţul de sud-vest este prevăzută cu o instalaţie de hipocaust. În partea din faţă a fortului au fost identificate şase cazărmi.

OT-I-s-A-08533.18 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2008

S-au desfășurat cu greutate, ca urmare a construcțiilor neautorizate ridicate în perimetrul castrului de Primăria Gostăvățu. Cercetările din anul 2008 s-au limitat la suprafața turnului din colțul de sud-vest al castrului. Pentru punerea sa în evidenţă, au fost trasate şi săpate un număr de patru secţiuni / sondaje, orientate pe direcţia diagonalei castrului şi perpendiculare pe turn. Am constatat cu acest prilej că ruinele turnului au fost cumplit devastate de-a lungul timpului, pe de o parte în vederea spolierii pietrei, iar pe de altă parte de o groapă de gunoi săpată acolo cu mai mulţi ani în urmă. Aceste aspecte ilustrează destul de elocvent, starea de conservare a celui mai mare castru roman de piatră din Oltenia.

Muzeul Olteniei, Craiova BONDOC Dorel
2. cercetare sistematică 2007

Cod de sit din cererea şi autorizaţia de cercetare este greşit. Acest cod este alocat în RAN sitului de la Slăveni-aşezarea romană. Cercetarea a reprezentat o reluare a săpăturilor în castru după treizeci de ani. Săpătura s-a concentrat prin verificarea elementelor sistemului defensiv al castrului. În acest sens a fost trasată o secțiune lungă de 40 de metri care a intersectat toate elementele defensive ale castrului: cele trei fossae, trei vallum-uri, berma, murus și ager.

*    
Muzeul Olteniei, Craiova BONDOC Dorel
3. cercetare sistematică 1981

Secțiune de control în praetentura castrului.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
4. cercetare sistematică 1976

Cercetare în zona porții decumana.

* TUDOR Dumitru
Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
TĂTULEA Corneliu
5. cercetare sistematică 1975

Cercetări în porta praetoria și parțial în turnul de colț din sud-est.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
Universitatea din București TUDOR Dumitru
6. cercetare sistematică 1974

Săpături în raetentura dextra și la porta decumana.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
TOROPU Octavian
TĂTULEA Corneliu
Universitatea din București TUDOR Dumitru
PAȚINAKIS Apostol
7. cercetare sistematică 1973

A fost secționat sistemul defensiv pe latura de vest. Au avut loc săpături în raetentura sinistra, via quintiniana și via decumana.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
TOROPU Octavian
TĂTULEA Corneliu
Universitatea din București TUDOR Dumitru
CHIRIAC Tatiana
PAȚINAKIS Apostol
8. cercetare sistematică 1972

A fost secționat din nou sistemul defensiv al castrului. Săpături în praetentura sinistra.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
TOROPU Octavian
Universitatea din București TUDOR Dumitru
CHIRIAC Tatiana
VIRGIL Apostol
9. cercetare sistematică 1971

Cercetări în praetorium-ul castrului și în latus sinistrum.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
TOROPU Octavian
TĂTULEA Corneliu
Universitatea din București TUDOR Dumitru
10. cercetare sistematică 1970

S-a secționat sistemul defensiv pe latura de sud și a fost cercetată zona din latus dextrum.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
TOROPU Octavian
VECHILU Mihail
Universitatea din București TUDOR Dumitru
CONOVICI Nicolae
11. cercetare sistematică 1969

Săpături în principia castrului, în praetentura dextra și pe via praetoria.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
VECHILU Mihail
Universitatea din București TUDOR Dumitru
ONEA Octavian
CONOVICI Nicolae
12. cercetare sistematică 1968

Au început săpăturile în barăcile din praetentura dextra și s-a cerceta zidul din spatele agger-ului.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
VECHILU Mihail
Universitatea din București TUDOR Dumitru
ONEA Octavian
CONOVICI Nicolae
13. cercetare sistematică 1967

Au fost reluate săpăturile în praetentura sinistra. Au început săpăturile și în praetentura dextra. Au fost cercetate parțial via principalis și via praetoria.

* VECHILU Mihail
* TĂTULEA C.m.
Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
Universitatea din București TUDOR Dumitru
14. cercetare sistematică 1966

A fost redezvelit turnul din colțul de nord-vest al castrului și au început săpăturile la barăcile din praetentura sinistra.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
Universitatea din București TUDOR Dumitru
15. cercetare sistematică 1965

Sistemul defensiv a fost secționat din nou, tot pe latura de sud.

* ZIRRA Vlad
Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
Universitatea din București TUDOR Dumitru
PETOLESCU Constantin C.
16. cercetare sistematică 1964

Este finalizată cercetarea praetorium-ului și a horreum-ului.

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
Universitatea din București TUDOR Dumitru
PETOLESCU Constantin C.
17. cercetare sistematică 1963

S-a continuat cercetarea clădirii comandamentului (principia) castrului și a așezării civile. Au fost deschise săpături în latus sinistrum, clădirile de la nord de principia (praetorium și horreum).

Muzeul Olteniei POPILIAN Gheorghe
Universitatea din București TUDOR Dumitru
18. cercetare sistematică 1962

Săpăturile au început prin secționarea sistemului defensiv al castrului, între colțul de sud-vest și Porta Principalis Dextra, obiectiv ce este dezvelit în cadrul acestei campanii. S-a început cercetarea clădirii comandamentului (principia) și a turnului de colț din partea de nord-vest a castrului.

Muzeul Olteniei DIACONESCU Ileana
Universitatea din București TUDOR Dumitru
19. cercetare sistematică 1893

Săpăturile urmăreau secționarea sistemului defensiv. Cercetările s-au concentrat asupra Porta Praetoria și Porta Decumana. Este publicat și primul plan al castrului.

Muzeul Național de Antichități TOCILESCU Grigore G.
POLONIC Pamfil
20. sondaj 1870

Descoperă și publică prima țiglă cu ștampila „NS”.

* STURDZA D.a.
21. neprecizat 1850

Bolliac a fost arheolog amator.

* BOLLIAC Cezar
22. neprecizat 1836-1837

Între 1836 și 1837 o eroziune puternică a Oltului a dezvelit intrarea într-un templu dedicat lui Mithras, de unde au fost descoperite mai multe statui și piese sculpturale. Artefactele descoperite de locuitorii din Slăveni au fost cumpărate de banul Mihalache Ghica. Banul nu se oprește aici și începe o serie distructivă de săpături, în căutare de comori. Despre săpăturile banului Ghica din castrul de la Slăveni găsim informații în articolele colonelului Vladimir Baremberg în revistele „Muzeul Național” și „Curierul Românesc”. O mică parte din colecția Ghica ce cuprindea și artefactele descoperite în castrul de la Slăveni au fost achiziționate în 1869 de Muzeul de Antichități.

* IVANOVICI Vladimir
* GHICA Mihalache

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Bondoc, Dorel, Slăveni | Comuna: Gostavăţu | Judeţ: Olt | Punct: Cetate | Anul: 2007, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2007, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3982&d=Slaveni-Gostavatu-Olt-Cetate-2007 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p. 1864, poz. 101 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
4. Bondoc, Dorel, Slăveni | Comuna: Gostavăţu | Judeţ: Olt | Punct: Cetate | Anul: 2008, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Bucureşti, 2009, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4080&d=Slaveni-Gostavatu-Olt-Cetate-2008 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Lista Monumentelor Istorice 2015 - județul Olt, Monitorul Oficial al României, partea I, Nr, 113 bis/15,II,2016, București, 2016, 2075, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-OT.pdf [Baza LMI]
6. Tudor, Dumitru; Popilian, Gheorghe; Bondoc, Dorel; Gudea, Nicolae, Castrul roman de la Slăveni. Încercare de monografie arheologică, Interferențe etnice şi culturale în mileniile I a.Chr. – I p.Chr., XIX, Mega, Cluj- Napoca, 2011, https://www.academia.edu/37945534/Castrul_roman_de_la_Sl%C4%83veni_DAS_R%C3%96MERGRENZKASTELL_VON_SL%C4%82VENI_ [Publicaţie]
7. Tudor, Dumitru, Castrul și așezarea romană de la Slăveni - Romanați, Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, XXXIII, 1-4, Datina Românească, Văleni de Munte, 1940, 34-39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=101281-castrul-si-asezarea-romana-de-la-slaveni-romanati--buletinul-comisiunii-monumentelor-istorice--1-4-xxxiii-1940 [Publicaţie]
8. Tudor, Dumitru, Basilica Castrensis de la Slăveni pe Olt, Drobeta, I, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, 1974, 47-60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=20932-basilica-castrensis-de-la-slaveni-pe-olt--drobeta-muzeul-regiunii-portilor-de-fier--i-1974 [Publicaţie]
9. Gămureac, Emilian, Remarks on the Roman pottery from Slăveni fort. Report of the pottery discovered during 2008 archaeological excavations, Oltenia. Studii şi Comunicări. Arheologie – Istorie, XXII-XXIII, Muzeul Olteniei, Craiova, 2015-2016, 127-136, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=71632-remarks-on-the-roman-pottery-from-slaveni-fort-report-of-the-pottery-discovered-during-2008-archaeological-excavations--oltenia-studii-si-comunicari--xxii-xxiii-2015-2016 [Publicaţie]
10. Bălteanu, Dan, Two imperial statue bases for Philip the Arab and Marcia Otacilia from the auxiliary camp of Slăveni, Oltenia. Studii şi Comunicări. Arheologie – Istorie, XXV, Muzeul Olteniei, București, 2018, 112-147, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=71691-two-imperial-statue-bases-for-philip-the-arab-and-marcia-otacilia-from-the-auxiliary-camp-of-slaveni--oltenia-studii-si-comunicari--xxv-2018 [Publicaţie]
11. Toropu, Octavian, Diploma militară romană descoperită în castrul de la Slăveni pe Olt, Drobeta, III, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, 1978, 30-35 [Publicaţie]
12. Toropu, Octavian, Un nou tezaur monetar roman descoperit la Slăveni, Drobeta, III, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, 1978, 62-68 [Publicaţie]
13. Timoc, Călin, Ala I Hispanorum și castrul de la Slăveni în sistemul defensiv al Daciei Inferior (Malvensis), Oltenia. Studii şi Comunicări. Arheologie – Istorie, XIV, Muzeul Olteniei, Craiova, 2002-2003, 52-54, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=10064-ala-i-hispanorum-si-castrul-de-la-slaveni-in-sistemul-defensiv-al-daciei-inferior-malvensis--oltenia-studii-si-comunicari--xiv-2002-2003 [Publicaţie]
14. Bondoc, Dorel, Roman Amphorae from Slăveni, Olt County, Romania, Arheologia Moldovei, XXXIX, Academiei Române, Iași, 2016, 215-229, https://www.academia.edu/30861245/Roman_amphorae_from_Sl%C4%83veni_Olt_County_Romania_in_Arheologia_Moldovei_XXXIX_2016_p_215_229 [Publicaţie]
15. Bondoc, Dorel, The detachement of Legio V Macedonica from the Roman fort of Slăveni, Arheologia Mileniului I p.Chr. I, Cercetări actuale privind istoria și arheologia migrațiilor, I, Oscar Print, București, 2010, 38-53, https://tinyurl.com/5bxdeapj [Publicaţie]
16. Țentea, Ovidiu; Matei-Popescu, Florian; Călina, Vlad, Frontiera romană din Dacia Inferior. O trecere în revistă și o actualizare (1), Cercetări Arheologice, XXVIII, Muzeul Național de Istorie a României, București, 2021, 9-90, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=106489-frontiera-romana-din-dacia-inferior-o-trecere-in-revista-si-o-actualizare-1--cercetari-arheologice--xxviii-2021 [Publicaţie]
17. Opaschi, Cătălina, Un jurnal de călătorie inedit al colonelului Vladimir Moret de Blaremberg / Un journal inedit de voyage, du colonel Vladimir Moret de Blaremberg, XVII; anul 2005, Muzeul Naţional, 2005, 113-155, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=31442-un-jurnal-de-calatorie-inedit-al-colonelului-vladimir-moret-de-blaremberg-un-journal-inedit-de-voyage-du-colonel-vladimir-moret-de-blaremberg--muzeul-national--xvii-2005 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
18. Din activitatea social-culturală a Marelui Ban Mihalache Ghica, Argesis - Studii şi Comunicări, XVI; anul 2007; seria Istorie, Ordessos, Piteşti, 2007, 279-287, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=24807-din-activitatea-social-culturala-a-marelui-ban-mihalache-ghica--argesis-studii-si-comunicari--xvi-2007 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
19. Bondoc, Dorel; Tudor, Dumitru; Gudea, Nicolae; Popilian Gheorghe, Castrul roman de la Slăveni (Das RÖMERGRENZKASTELL VON SLĂVENI), VOL. XIX, Editura Mega, Cluj- Napoca, 2011, https://www.academia.edu/37945534/Castrul_roman_de_la_Sl%C4%83veni_DAS_R%C3%96MERGRENZKASTELL_VON_SL%C4%82VENI_ [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
20. Manuscrisele Pamfil Polonic, http://www.cimec.ro/arheologie/arhiva-digitala/4Pamfil%20Polonic/PamfilPolonic.htm [Publicaţie]
21. Tocilescu, Grigore, , Fouilles et recherches archéologiques en Roumanie. Communications faites à l'Académie des Inscriptions et Belles-Lettres de Paris, 1892-1899, Ispasesco & Bratanesco, București, 1900, 120-121, https://www.arheologi.ro/arheolog/tocilescu-grigore/ [Publicaţie]
22. Bodor, Andrei, Dumitru Tudor (1980-1982), Acta Mvsei Napocensis XIX-1982, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Cluj- Napoca, 1982, 789-791, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=19916-dumitru-tudor-1980-1982--acta-musei-napocensis-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei--xix-1982 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
23. Omagiu - Gheorghe Popilian, Arheologia Moldovei, XXXIX, Academia Română - Filiala Iași Institutul de Arheologie; Editura Karl A. Romstorfer a Muzeului Bucovinei, București, Suceava, 2016, 449-453, https://www.academia.edu/30932691/Omagiu_Popilian [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
24. "LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia". Component parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit]
 
Fotografii sit

Scroll