Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   141624.03
Nume   Petroglifele de la Dăbâceni - Stanu cu placa
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Ileanda
Localitate   Dăbâceni
Punct   Stanu cu placa
Punct alte denumiri   Figuri
Reper   Într-o zonă relativ redusă au fost identificate înca din anul 2007, două monumente amplasate pe partea dreaptă a drumului Dej - Baia Mare, partea stângă a râului Someş. În acest moment sunt imperios necesare măsuri de protecţie a siturilor, pe lângă pericolul reprezentat de elementul uman, panourile cu gravuri sunt afectate de factori naturali, procese geologice care determină desprinderea „coajei” pe care acestea sunt incizate. Zonele ornamentate sunt situate pe versantul drept geografic şi sunt desfăşurate pe o distanţă de aproximativ 1 km. Înălţimile la care au fost executate „panourile” cu incizii sunt diferite.
Reper hidrografic - nume   Someş
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   locuire
Tip   aşezare rupestră
Descriere   Descoperirea se numără printre cele mai spectaculoase descoperiri
aparţinând artei rupestre din România. Tehnica de realizare a petroglifelor de la Dăbîceni a fost incizia. Marna sau gresia compactă din care este constituit defileul Şomeşului permiţând folosirea unei astfel de tehnici în realizarea „panourilor” cu incizii. Cu excepţia unei siluete umane, majoritatea reprezentărilor aparţin regnului animal - capre sau antilope în goană sau statice, cerbi care apar păscând sau în mişcare.
În plus, ca dovada că zona a fost utilizată de-a lungul timpului stau
marturie o serie de cruci şi desenul unei bărci.
Observații   Importanţa culoarului Someşului pentru perioada paleolitică este din plin dovedită de descoperirile de la Cuciulat şi Perii Vadului. Petroglifele de la Dăbâceni, identificate de câtiva ani, au fost prezentate în literatura de specialiate, dar din motive legate de protecţia monumentelor nu au fost date elemente legate de amplasare, fiind nominalizate doar orientativ, sub denumirea de ”petroglifele de la Ileanda”, aşa cum precizează specialiştii care au întocmit Planul Urbanistic General al comunei Ileanda din 2019 (Floruţ, Dan Florin; Faur, Camelia).
Data ultimei modificări a fişei   06.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare în peşteră  Paleolitic        
Aşezare în peşteră  Epoca medievală        

Bibliografie
1. Floruț, Florin Dan; Faur, Camelia, Pug comuna Ileanda, județul Sălaj, Memoriu general, 2019, 39-40 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
2. Ghemiș, Călin; Pop, Radu, Contribuții la cunoașterea artei rupestre în nord-vestul Transilvaniei. Descoperirile de la Ileanda (jud. Sălaj), Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, V, 2013, 193-209, https://www.cclbsebes.ro/docs/Sebus_5_2013/06_R.Pop_C.Ghemis.pdf [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll