Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   141893.03
Nume   Turnul de epocă romană de la Lozna - Curmăturiţa 2
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Lozna
Localitate   Lozna
Punct   Curmăturiţa 2
Reper   Turnul se află la est de localitatea Lozna, la aproximativ 50 m nord de turnul din punctul Curmăturiţa 1 (cod RAN 141893.03), pe aceeaşi culme de deal.
Reper hidrografic - nume   Someş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   pădure
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Descriere   Din această poziţie, turnul putea supraveghea cu uşurinţă gura largă a văii Loznei, având în acelaşi timp o bună perspectivă asupra reliefului înalt întins de pe malul drept al râului Someş. Spre sud-vest, putea comunica vizual cu celelalte turnuri componente ale sistemului defensiv.
Apropierea turnurilor Curmăturiţa 1 şi 2 sugerează că acestea nu au fost folosite în aceeaşi perioadă, ci mai degrabă reprezintă faze consecutive de construcţie. Preferinţa pentru un material de construcţie mai durabil ar putea indica faptul că acest turn a fost construit mai târziu decât turnul nr. 1.
Observații   Turnul face parte din sistemul de supraveghere şi apărare a limesului Daciei. Este complet acoperit cu tufişuri, împiedicând o evaluare detaliată a stării de conservare a ruinelor.
Suprafața sitului   38,48 mp
Stare de conservare   medie / 17.04.2019
Riscuri antropice   Afectare parţială: 2 / 17.04.2019; Vandalism: 5 / 17.04.2019; Furturi: 4 / 17.04.2019
Regim de proprietate   privată
Data ultimei modificări a fişei   14.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Turn de supravhegere  Epoca romană (secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Structura turnului este complet acoperită de vegetaţie, imposibil de observat. Ruinele formează o movilă de formă circulară, măsurând aproximativ 8 ma în diametru.

Sondajul efectuat de I. Ferenczi este observabil şi în prezent. Acesta a descoperit chirpic, lemn şi mortar. I.Ferenczi menţionează că a descoperit turnul răvăşit de căutătorii de comori. Totuşi, ruinele sale păstrau elementele componente ale unui turn.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca COCIȘ Horațiu
PETRIȘ Ioniță

Bibliografie
1. Cociș, Horațiu; Petriș, Ioniță, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Ferenczi, Istaván, Limes-ul Daciei. Sectorul de pe Someșul Unit. Elementele de apărare pe subsectorul Tihău - Ileanda, Acta Musei Porolissensis, XII, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Zalău, 1988, 263, http://biblioteca-digitala.ro/?articol=24628-limesul-daciei-sectorului-de-pe-somesul-unit-elementele-de-aparare-pe-subsectorul-ileanda-tihau [Publicaţie]
3. Proiect "Limes. Frontierele Imperiului Roman în România", 2020, http://limesromania.ro/ro/articole/situri-arheologice/ [Publicaţie]
4. "LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia". Component parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit]
 
Fotografii sit

Scroll