Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   28255.03
Nume   Biserica ortodoxă cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" de la Cefa
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Cefa
Localitate   Cefa
Adresa   nr. 237
Punct   Biserica ortodoxă
Reper   Biserica se află în centrul satului, spre Nord, vis a vis de Şcoala Generală.
Reper hidrografic - nume   Cefa
Reper hidrografic - tip   lac
Forma de relief   câmpie
Categorie   structură de cult; descoperire funerară
Tip   edificiu religios; necropolă
Data descoperirii   1986
Suprafața sitului   638 mp
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Parohia
Data ultimei modificări a fişei   11.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
biserică  Epoca medievală (sec. XIII-XVIII) neprecizată  

Edificiu bisericesc construit în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, refăcut secolul al XVIII-lea şi restaurat în mai multe rânduri în decursul secolelor XIX, XX şi XXI. Nava a fost construită între 1692 şi 1700. Acest edificiu are absida în formă de potcoavă a navei şi turnul cu vechile sale deschideri. Conform pisaniei, acoperişul de lemn a fost înlocuit cu unul de tablă în 1883, când a fost restaurată biserica, a fost pictată şi au fost înălţaţi pereţii edificiului. Au avut loc lucrări de restaurare în 1962, când a fost dată jos tencuiala din exterior. Ultima restaurare s-a făcut în anul 2008 fără o semnalare către Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, când au fost executate săpături neautorizate în curtea bisericii vizând introducerea unor conducte pentru încălzirea spaţiului de cult. Tot cu această ocazie în strada Ungurească au fost ferestruite câteva morminte, care au fost apoi cercetate prin săpături arheologice de salvare. Pisania bisericii mentionează că în anul 1775, aceasta a fost pictată de către Atanasiu Sirac, din Oradea. Iconostasul a fost zugrăvit în 1812.

 
necropolă  Epoca medievală (sec. XIII-XVIII)    

În jurul bisericii au fost descoperite pe lângă material ceramic şi oseminte omeneşti. La Cefa, ca peste tot în Bihor, tradiţia orală atribuie aprioric aceste morminte turcilor, dar materialul descoperit împreună cu ele face trimitere la realităţi medievale anterioare prezenţei acestora în zonă. Suprapunerea mormintelor s-a datorat faptului că înhumările s-au făcut la intervaluri diferite de timp, în absenţa semnelor de mormânt care dispăruseră, pe fondul tendinţei spre o cât mai mare apropiere de edificiul sacru. În stratul în care se aflau mormintele au fost descoperite fragmente ceramice şi resturi de materiale de construcţie (bucăţi şi sfărâmături de cărămizi, pietre de var nestins). Cuiele şi bucăţile de lemn carbonificat probează că cel puţin unii dintre defuncţi au fost depuşi în sicrie. Ceramica, principala componentă a materialului descoperit, se afla numai în stare fragmentară. În urma analizei fragmentelor, s-a constatat că acestea sunt în cvasitotalitate medievale.

 
  Neolitic    

În urma lucrărilor de canalizare realizate în apropierea bisericii, au fost descoperite materiale neolitice şi hallstatiene.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. 2015

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea CRIȘAN Ioan
2. evaluare de teren 2008

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea CRIŞAN Ioan
EMÖDI Tamás Péter

Bibliografie
1. Crişan, Ion Horaţiu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Bucureşti, 2009, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4139&d=Cefa-Bihor-Biserica-ortodoxa-cu-hramul-%84Sfintii-Arhangheli-Mihail-si-Gavril%94-nr-237-2008 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Crișan, Ioan, Studiu arheologic de fundamentare PUG, Comuna Cefa, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, 2015 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
3. Crișan, Ioan, Săpături arheologice de salvare în cimitirul tîrgului medieval Cefa, Crisia, XL; anul 2010, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2010, 95-105, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=32763-sapaturi-arheologice-de-salvare-in-cimitirul-tirgului-medieval-cefa--crisia--xl-2010 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Crișan, Ioan, Aşezări, monumente şi descoperiri feudale timpurii şi feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid şi Sîntandrei (jud. Bihor), Crisia, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1990, 129-157, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=25313-asezari-monumente-si-descoperiri-feudale-timpurii-si-feudale-din-hotarele-comunelor-cefa-nojorid-si-sintandrei-jud-bihor--crisia--xx-1990 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Crișan, Ioan, Săpături arheologice de salvare în cimitirul tîrgului medieval Cefa, Crisia, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2010, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=32763-sapaturi-arheologice-de-salvare-in-cimitirul-tirgului-medieval-cefa--crisia--xl-2010 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
6. Dumitrașcu, Sever, Repertoriul monumentelor din judeţul Bihor, 1974, 191 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll