Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   34878.02
Nume   Burgusul roman de la Lunca - La Bolovani
Județ   Bistriţa-Năsăud
Unitate administrativă   Şieuţ
Localitate   Lunca
Punct   La Bolovani
Punct alte denumiri   Coasta Rotundului
Reper   Situl arheologic se află la est de vârful Dealul Rotund, la sud-vest de Poiana Iaşcu şi la vest de localitatea Lunca.
Reper hidrografic - nume   Valea Rece
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare militară
Descriere   Burgusul se află pe un platou înalt de tip şa, la marginea de sud-vest a Munţilor Călimani, o parte a Carpaţilor Orientali (822 m altitudine). Din această poziţie, nu oferea o perpectivă de ansamblu foarte bună asupra zonelor învecinate, iar posibilităţile sale de comunicare s-au redus şi ele în mare parte la turnul de veghe de la Vătava – Cetăţele, care a acţionat ca centru de „telecomunicaţii” în această parte a limesului.
Zona înconjurătoare este marcată de drumurile şi potecile care se încrucişează frecvent în munţi, folosite şi astăzi în special de turmele de animale care se mişcă între păşunile de iarnă şi de vară. Un trafic asemănător frecvent poate fi presupus cu uşurinţă şi în perioada romană, iar fortul a jucat cel mai probabil un rol important în controlul traficului pe acest traseu montan intens folosit.
Observații   Situl conţine singura structură de tip burgus identificată până în prezent pe limesul de nord-est al provinciei Dacia, exemplificând strategia de frontieră romană, clar adaptată la condiţia destul de unică a Daciei, înconjurată de lanţuri muntoase largi. Cele mai importante treceri, formate din văi majore, erau străjuite de castre auxiliare, în timp ce burgusuri şi turnuri controlau potecile secundare.
Data descoperirii   2014
Suprafața sitului   9600 mp
Data ultimei modificări a fişei   21.08.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Burgus  Epoca romană (Secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Nu au fost întreprinse investigaţii arheologice în sit, dar cercetările neinvazive arată o fortăreaţă dreptunghiulară de aproximativ 30 × 30 m, cu un şanţ înconjurător clar vizibil şi un val de pământ, păstrat în unele părţi cu înălţimea de 1–2 m. Acest sistem defensiv pare dublat pe partea de est. Cel mai probabil avea două intrări, orientate est-vest, după drumurile care parcurg platoul. Drumul principal trecea probabil prin burgus. La suprafaţă pot fi văzute şi cioburi de ceramică romană.

 

Bibliografie
1. Zăgreanu, Radu Iustinian, Proiect "Limes. Frontierele Imperiului Roman în România", 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. 5.4. Lunca - La Bolovani, „LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia”. Components parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023
3. Panczel, Szilamer Peter et alii, Fortificaţii romane pe versantul vestic al Munţilor Călimani, Buletinul Limes. Frontierele Imperiului Roman în România, 3, Cluj-Napoca, 2018, 34-39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=70445-fortificatii-romane-pe-versantul-vestic-al-muntilor-calimani--buletinul-limes-frontierele-imperiului-roman-in-romania--3-2018 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll