Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   4730.07
Nume   Situl arheologic de la Şpălnaca - Fânaţă
Județ   Alba
Unitate administrativă   Hopârta
Localitate   Şpălnaca
Punct   Fânaţă
Reper   Situl se află la cca 1,7 km nord de localitate, pe o pantă cu înclinaţie sudică, pe partea dreaptă a pârâului Silivaş.
Reper hidrografic - nume   Silivaş
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   podiş
Utilizare teren   agricultură
Categorie   descoperire izolată
Tip   depozit; artefact
Observații   În urma unei acţiuni de detecţie a fost descoperit un depozit de bronzuri. Cercetarea contextului arheologic s-a realizat de către arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, prin realizarea unei casete, cu dimensiunile de 1,5x1,5 m. Pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha au fost descoperite materiale ceramice din epoca bronzului şi din epoca romană. Zona unde au fost descoperite vestigiile arheologice nu este cunoscută ca fiind o zonă cu descoperiri arheologice.
Descoperitor   Kolozsvari Csaba şi Grecu Vlad
Data descoperirii   13.03.2023
Suprafața sitului   2,11 ha
Stare de conservare   medie / 29.05.2023
Data ultimei modificări a fişei   22.06.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Depozit  Epoca bronzului târziu    

La adâncimea de 0,48 m a fost identificată partea superioară a depozitului. Piesele erau depuse într-o groapă ovală, cu dimensiunile de 0,7x0,58 m, care se adâncea până la -0,6 m, faţă de nivelul actual de călcare. Depozitul este format din 43 de obiecte de bronz: 20 celturi (unul era fragmentar, permiţând recompunerea parţială din cinci fragmente), 14 turte şi resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brăţară fragmmentară (au fost depuse două bucăţi), un ciocan fragmentar şi două fragmente din bronz. Piesele de bronz, necurăţate şi nerestaurate cântăresc 15,4 kg. Pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha au fost descoperite materiale ceramice din epoca bronzului.

 
Fragment ceramic  Epoca romană    

Alături de fragmentele ceramice de epoca bronzului descoperite în timpul săpăturii arheologice şi a evaluării de teren realizate pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha, au fost descoperite fragmente ceramice de epocă romană.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2023

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia LASCU Ilie Alexandru
BOUNEGRU George Valentin

Bibliografie
1. Moga, Vasile; Ciugudean, Horia, Repertoriul arheologic al județului Alba, Biblioteca Museii Apulensis II, 1995 [Publicaţie]
2. Ciugudean, Horia, Depozitele de bronzuri de pe teritoriul județului Alba. Stadiul actual al cercetărilor, Artizanii epocii bronzului. Descoperiri recente de depozite de bronzuri în Transilvania, 2015, 7-16 [Publicaţie]
3. Lascu, Ilie Alexandru, 2023 [Fişă de sit]
 
Fotografii sit

Scroll