Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   51519.05
Nume   Cuptoare de redus minereul de sec. III - IV de la Berzovia - Valea Stoicoane
Județ   Caraş-Severin
Unitate administrativă   Berzovia
Localitate   Berzovia
Punct   Valea Stoicoane
Reper   Valea Stoicoane cuprinde terasa înaltă a Bârzavei, situată sub dealurile cu acelaşi nume, la est de drumul Berzovia-Iersig-Vermeş.
Reper hidrografic - nume   Stoicoane
Reper hidrografic - tip   pârâu
Categorie   locuire; instalaţie
Tip   aşezare; cuptor
Descriere   Grupuri compacte de cuptoare au fost descoperite în canalele săpate pentru îmbunătăţiri funciare pe terasa de la Stoicoane.
Observații   Poziţionarea sitului a fost estimată pe baza literaturii de specialitate.
Data ultimei modificări a fişei   25.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cuptor  Epoca romană şi postromană (Secolele III-IV p.Chr.)    

La circa 1500 m, vest de drumul Berzovia-Iersig, măsurat pe aliniamentul stâlpilor de la linia de energie electrică, a fost identificat în ianuarie 1986 un grup de cuptoare. Ele sunt situate la circa 100 m sud de linia de curent (Pl.5). La circa 1800 m vest de drumul Berzovia-Iersig , în luncă, aproape de drumul spre Ramna, la circa 150 m a fost identificat, în aceeaşi perioadă un grup de cuptoare de redus minereul. Această zonă se numeşte în toponimia locală Ibor. În canalele de îmbunătăţiri funciare a fost identificat un grup de cuptoare în cadrul cercetărilor arheologice din noiembrie 1987. Acestea sunt situate pe terasa de la Stoicoane la circa 600 m vest de drumul Berzovia-Iersig şi la circa 200 m sud de linia de înaltă tensiune. Ele s-au identificat pe două zone de circa 1 O m lungime. În profilul şanţului cuptoarele apar la adâncimea de 0,40-0,50 m şi se disting până la adâncimea de 1,25 m.

 

Bibliografie
1. Sabin, Luca Adrian, Descoperiri arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 37 [Publicaţie]
2. Mare, Mircea, Banatul între secolele IV-IX, Timişoara, 2004, 158 [Publicaţie]
3. Țeicu, Dumitru, Opinii privind activitatea metalurgică din Banatul Montan în secolele III-IV, Analele Banatului, VII-VIII, Mirton, Timișoara, 2000, 453-454, V, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=14186-opinii-privind-activitatea-metalurgica-din-banatul-montan-in-secolele-iii-iv--analele-banatului-anb--vii-viii-2000 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll