Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   55268.17
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CJ-II-m-B-07789
Name   Situl arheologic Biserica reformată Turda Nouă de la Turda
County   Cluj
Commune   Municipiul Turda
City/Town/Village   Turda
Address   Str. Basarabiei, nr. 12
Landmark   Biserica reformată „Turda Nouă” se află în centrul cartierului Turda Nouă din municipiul Turda.
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult; descoperire funerară
Site Type   edificiu religios; necropolă
Description   Ansamblul bisericii reformate, înconjurat de o incintă fortificată cu plan neregulat ovoidal, se ridică în mijlocul unei pieţe trapezoidale, în apropierea drumului principal E81 spre Turda Veche.
Last record update   11.08.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (1504)    

Datarea bisericii este confirmată de o inscripţie cu anul 1504 de pe unul din contraforturile faţadei sudice. Biserica a suferit distrugeri grave la începutul secolului al XVII-lea, fiind, în consecinţă, supusă unor reparaţii succesive şi, în cele din urmă, în jurul anului 1800, unei refaceri care a afectat mai ales interiorul. Cu această ocazie s-a reconstruit în stil baroc şi clopotniţa din partea de vest a bisericii, păstrîndu-i-se însă, la primul etaj, ferestrele simple, în arc frânt. Biserica este de tip sală, de dimensiuni reduse: 28 m lungime, 8 m lăţime şi 11 m înălţime. În partea de nord, alipită corului, se află o sacristie, care nu comunică direct cu biserica. E unul din elementele originare, care păstrează bolta pe ogive, şi o fereastră simplă, în arc frânt, ca şi ferestrele clopotniţei, -pe câtă vreme în biserica propriu-zisă, refacerea de la începutul secolului al XIX-lea a înlocuit boltirea originară printr·o boltă semicilindrică. Bolta corului este pe nervuri, în reţea. Intrarea principală în biserică se află pe faţada sudică.

 
Zid de incintă  Epoca medievală (Sec. XVI)    

Zidul de incintă, înalt de cca. 4-5 m, înconjoară biserica închizând un teritoriu de plan ovoidal. Intrarea se face pe latura sudică, printr-un bastion pătrat. Mergînd spre vest, de-a lungul zidului, după vreo 20 de m, se întâlneşte un al doilea bastion, semicircular, renovat ultima dată la 1870, potrivit unei inscripţii alăturate. Spre nord-vest, după alţi vreo 20 m se află urma unui portal în arc frânt, cu o inscripţie în latină ce menţionează o renovare din anul 1740. Zidul e întărit, la intervale de câte 4-5 m, cu contraforturi.

 
Biserică  Epoca medievală (Sec. XIII)    

În urma cercetărilor arheologice s-a putut identifica şi determina că nava primei biserici a avut o lungime interioară totală de aproximativ 18 m şi o lăţime interioară de 7,5 m. A fost identificat şi şanţul de fundaţie al zidului sudic al corului semicircular, pietrele acestuia fiind extrase cu ocazia construirii corului actual. În interiorul primei bisericii, în partea sudică a navei a fost construit un altar secundar, iar în cea nordică a fost descoperită fundaţia unei stâlp de la o posibilă tribună nordică. Conform izvoarelor scrise şi a celor arheologice (datarea cu 14C a M 30) se poate afirma că biserica descoperită se datează în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

 
Necropolă  Epoca medievală - epoca modernă    

În cursul cercetărilor din anii 2019-2020 au fost descoperite peste 80 de morminte medievale şi premoderne, aparţinând atât primei biserici cât şi celei actuale.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 2020

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca CUPCEA George Cristian
DEMJÉN Andrea
Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca MARCU Felix
ASZALÓS Henrietta
BARBOCZ Beáta
DÁVID Petruț
LŐRINCZ Adrienn
2. cercetare sistematică 2019

Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca BOÉR Ilka
FELEA Sorin Andrei
MURGU Vlăduț Mihai
SVEDAC Oriana
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca DEMJÉN Andrea
IEGAR Gianina Diana
MARCU Felix

Bibliography
1. Marcu, Felix Florin, 84. Turda Nouă, mun. Turda, jud. Cluj, punct: "Biserica reformată Turda Nouă", Cronica cercetărilor arheologice. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2020, 406-409, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6390&d=Turda-Noua-Cluj-Biserica-reformata-Turda-Noua-2019 [Publicaţie]
2. Cupcea, George Cristian, 56. Turda Nouă, Mun. Turda, jud. Cluj. Punct: Biserica reformată Turda Nouă, Cronica Cercetărilor Arheologice. Campania 2020, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Centrul de Cercetare a Patrimoniului și Istoriei Socio-Culturale, București, 2021, 312-316, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=6612&d=Turda-Noua-Cluj-Biserica-reformata-Turda-Noua-2020 [Publicaţie] (site record source)
3. Mureșan, Camil, Monumente Istorice din Turda, Meridiane, București, 1968, https://biblioteca-digitala.ro/?volum=3953-monumente-istorice-din-turda--1968 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll