Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   89623.03
Nume   Situl arheologic de la Gelmar – Gelmar I-km 1+580–1+650
Județ   Hunedoara
Unitate administrativă   Oraş Geoagiu
Localitate   Gelmar
Punct   Barcsi-km 1+580–1+650
Punct alte denumiri   Barcsi
Reper   Situl se află pe Varianta de ocolire Deva – Orăştie (km 1+580–1+650), care face parte din Coridorul IV Pan European, coridor considerat prioritate strategică de interes naţional şi european.
Reper hidrografic - nume   Mureş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   luncă de râu
Utilizare teren   construcţii infrastructură - Varianta de ocolire Deva – Orăştie
Categorie   locuire ?
Tip   aşezare ?
Descriere   Campania de cercetări arheologice preventive 2011: Au fost executate un număr de 650 de secţiuni stratigrafice pe întreaga suprafaţă afectată de construcţia variantei ocolitoare la standard de autostradă Deva–Orăştie, cu dimensiuni cuprinse între 6–10 m/2 m. De asemenea, concomitent au fost efectuate lucrări specifice în vederea avizării exploatării pentru gropile de împrumut de la Pricaz, Romos şi Chimindia. Astel au fost identificate 13 situri dintre care unul este situl arheologic de la Gelmar 1–Barcsi (km 1+580–1+650)
Data descoperirii   2011
Stare de conservare   medie / 19.10.2018
Riscuri antropice   Demolare: 3 / 05.09.2018
Data ultimei modificări a fişei   13.01.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare?  Hallstatt (cca. 1200-500 î.Hr.)    

În raportul de săpătură preventivă nu se specifică ce tipuri de artefacte au fost descoperite datând din epoca Hallstatt.

Obiectivul general al diagnosticului a vizat determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, a structurilor, complexelor, artefactelor sau ecofactelor din zona afectată de lucrările de construire. În cazul descoperirii unor vestigii arheologice, cercetarea a urmărit distribuţia spaţială a acestora, stratigrafi a zonei, caracterul şi starea lor de conservare. În legătură cu acest ultim aspect se impunea şi evaluarea riscurilor pentru patrimoniul cultural din zonă în relaţie cu implementarea proiectului de construire. Astfel a fost necesară formularea unor estimări cantitative privind viitoarele cercetări arheologice preventive de pe traseul acestui tronson de autostradă (necesarul de resurse umane şi tipul acestora, utilaje, timp dedicat cercetărilor etc.), precum şi a unor devize estimative cu privire la costurile viitoarelor cercetări arheologice preventive. Pentru zonele unde diagnosticul arheologic nu ar fi pus în evidenţă existenţa unor descoperiri, obiectivul principal a fost reprezentat de realizarea documentaţiei în vederea avizării lucrărilor de construcţie, cu condiţia asigurării supravegherii arheologice.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2011

* BĂLOS Angelica
* DAMIAN Paul
* BOCAN Ionuț
* NEAGU Cătălina
* PARASCHIV-GRIGORE Eugen
* PARASCHIV-GRIGORE Ioana
* VASILE Mihai
* VLEJA Decebal
* ENE Edmons-Silviu
Muzeul Naţional de Istorie a României * *
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara * *

Bibliografie
1. Paul Damian, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011 0+000 - 32+500, jud. Hunedoara, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, 279, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5107&d=Gelmar-Geoagiu-Hunedoara-Varianta-de-ocolire-Deva--Orastie-km-0+000--32+500-2011 [Publicaţie]
 
 
Scroll