Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   142097.03
Nume   Situl arheologic de la Aghireş - Livada Veche
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Meseşenii De Jos
Localitate   Aghireş
Punct   Livada Veche
Reper   Situl se află pe malul drept al pârâului Valea Mâţii, între cătunul cu acelaşi nume şi satul Aghireş. Zona investigată este uşor mai înaltă în peisajul de luncă creat de pârâul menţionat.
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Aspectul iniţial al zonei a fost modificat în anii socialismului prin amenajarea unei livezi.
Observații   Cercetări efectuate cu scopul salvării vestigiilor arheologice afectate de proiectul investiţional "Şosea ocolitoare cu acces din DN1 F/E81 în DJ191C pentru devierea traficului din municipiul Zalău".
Suprafața sitului   2500 mp
Data ultimei modificări a fişei   12.01.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. X - XII)    

Ceramica descoperită este preponderent fragmentară ceea ce a permis doar reconstituirea unor puţine forme. Este vorba despre: oala fără toarte, strachina şi căldarea de lut. Oala fără toarte este lucrată la roata înceată (cea mai mare parte) sau la roata rapidă, aflată însă în cantitate mai mică. Strachina este reprezentată doar prin câteva fragmente lucrate la roata înceată. A fost descoperit un singur fragment dintr-o căldare, lucrată la roata înceată. Această descoperire este extrem de interesantă şi importantă, întrucât, până acum este prima căldare de lut descoperită pe teritoriul judeţului Sălaj. Nu dispunem de prea multe elemente pentru a jalona cât mai strâns limitele cronologice între care se înscrie evoluţia aşezării cercetate. Astfel că, datarea vestigiilor poate fi făcută având în vedere caracteristicile tehnice ale materialului arheologic, precum şi analogiile constatate. Prin caracteristicile sale (forme, tehnică de modelare, elementele de decor, prezenţa decorului cu unghia sau cu beţişorul), ceramica descoperită aici îşi găseşte analogii în situri databile începând cu sfârşitul secolului X şi pe parcursul secolelor XI-XIII, cum sunt cele de la Zalău "Valea Miţii" sau Gornea. Cei doi pinteni descoperiţi, datorită caracteristicilor spinului şi a dimensiunilor braţelor, pot fi încadraţi în sec. XI-XII, cu analogii în descoperirile de la Sighişoara "Dealul Viilor - Aşezarea".

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2009

* BEJINARIU Ioan
MJIA Zalău * *

Bibliografie
1. Bejinariu, Ioan, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4404 [Publicaţie]
2. Bejinariu, Ioan, Aghireș-Livada Veche, 2009, http://acera.cimec.ro/ViewFisaTehnicaPublic.aspx [Fişă tehnică]
 
 
Scroll