Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   1222.07
Nume   Situl arheologic de la Aiud - Situl 1/ km 44+720
Județ   Alba
Unitate administrativă   Municipiul Aiud
Localitate   Aiud
Punct   Situl 1/ km 44+720
Reper   Situl a fost identificat pe o zonă mai înaltă din lunca râului Mureş, pe breteaua de legătură a autostrăzii Sebeş - Turda, zona fiind delimitată de calea ferată şi de groapa de gunoi a oraşului.
Reper hidrografic - nume   Mureş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   luncă
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Data descoperirii   2014
Data ultimei modificări a fişei   07.02.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Wietenberg  

Cercetările arheologice întreprinse în perimetrul delimitat au pus în evidenţă prezenţa unei aşezări din epoca Bronzului mijlociu. Materialul arheologic descoperit este specific culturii Wietenberg. Aşezarea este mică şi prezintă un singur strat arheologic. Unele locuinţe de suprafaţă (de ex. Cx5 şi Cx9) cercetate în situl de la Aiud prezintă reamenajări ale vetrelor şi podelelor. Marginile de est şi de nord le aşezării au fost identificate în perimetrul Sitului 1. Spre sud-vest şi sud, aşezarea continuă în afara limitei proiectului de construcţie. Orientarea locuinţelor de suprafaţă pare să sugereze poziţionarea de-a lungul unui curs de apă, afluent al Mureşului, care, în preistorie, putea să curgă în apropierea aşezării. Acest curs de apă a fost surprins în câteva secţiuni de sondaj în partea de vest a zonei cercetate.
Complexele descoperite în aşezarea Wietenberg sunt de mai multe tipuri: locuinţe de suprafaţă, vetre şi gropi. Printre materialele arheologice descoperite se numără vase ceramice, care miniaturale, roţi de car, greutăţi din lut, topoare şi ciocane din piatră, râşniţe din piatră, piese de bronz etc. Stratul arheologic, lutos, de culoare neagră, are o grosime de 0,20 -0,75 m (zona de maximă grosime a stratului se înregistrează în zona centrală a locuinţelor în care au fost reamenajate podelele). În total au fost cercetate 31 de complexe arheologice.

 
aşezare  Epoca postromană    

Prin cercetările de teren efectuate pe o suprafaţă de teren, pe partea dreaptă a bretelei, la aproximativ 50 de m de limita de expropriere, au fost descoperite şi materiale din perioada postromană.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2014

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia OTA Radu Ion

Bibliografie
1. Ota, Radu Ion, Proiect de cercetare pentru Sit 1, bretea Mun. Aiud în dreptul km 44+720 (municipiu Aiud), Lot III Autostrada Sebeș - Turda, 2015 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
2. Borangic, Cătălin, Studiu istoric pentru Planul Urbanistic General al municipiului Aiud, 2020 [Fişă de sit]
 
 
Scroll