Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   31146.01
Nume   Fortificaţia de epocă medievală timpurie de la Almaşu Mic - Dealul Pădurea Ţâclu
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Sârbi
Localitate   Almaşu Mic
Punct   Dealul Pădurea Ţâclu
Reper   Situl se află la aproximativ un km sud de satul Almaşu Mic.
Reper hidrografic - nume   Valea Almaşului
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   pădure
Categorie   locuire; descoperire izolată
Tip   aşezare civilă; sistem defensiv; tezaur
Descriere   Artefactele arheologice descoperite, ceramică şi piese din metal se încadrează în perioada secolelor XI-XIII. Cu ocazia cercetărilor au fost descoperite şi două tezaure din perioada medievală timpurie (secolul al XIII-lea), unul monetar şi unul de podoabe din argint care au fost predate Muzeului Ţării Crişurilor pentru inventariere.
Observații   Locul fortificaţiei a fost semnalat de către Nicolae Nistoroiu în anul 2010, într-un scurt articol publicat în revista ”Crisia” din acel an. În 2017 a fost efectuată o vizită la locul semnalat, la care au participat reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi – directorul instituţiei, arheologul Marinel Roşu şi arheologul Florin Sfrengeu de la Departamentul de Istorie al Universităţii din Oradea, ocazie cu care s-au observat la suprafaţa solului mai multe fragmente ceramice. S-a luat decizia efectuării unui diagnostic de teren în 2018.

Au fost observate mai multe intervenţii în sol, inclusiv un drum forestier care taie şanţul şi valul fortificaţiei, precum şi o zonă cu platforme de jur împrejurul dealului, pe 3 părţi.
Descoperitor   Nicolae Nistoroiu
Data descoperirii   2010
Suprafața sitului   8270 mp
Stare de conservare   medie / 14.12.2023
Riscuri naturale   Animale: 3 / 14.12.2023
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 14.12.2023
Data ultimei modificări a fişei   29.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare fortificată  Epoca medievală timpurie (secolele XI-XIII)        
val de pământ cu şanţ de apărare  Epoca medievală timpurie (secolele XI-XIII)    

Sistemul defensiv a fost identificat la limita sudică a sitului - barează accesul dinspre sud în incinta fortificată apărată natural pe 3 laturi. Valul de pământ a fost construit cu pământul excavat din şanţul adiacent, fără miez de piatră sau casete din lemn. În zona secţionată valul s-a păstrat pe înălţimea de 1,40 m la coamă faţă de bază şi o grosime de 7 m la bază iar şanţul se adânceşte până la 0,8 m faţă de nivelul actual de călcare având o lăţime de 4 m.
Se presupune că pe coama valului a existat o palisadă din lemn deoarece au fost remarcată o groapă de par pe coama valului.

 
tezaur monetar  Epoca medievală timpurie (secolul al XIII-lea)    

Tezaurul monetar a fost descoperit în partea central-estică a incintei fortificate. Este compus din 122 de monede, 37 monede de diametru 11-13 mm şi 85 monede cu diametru15-18 mm, după lipirea a 5 fragmente. Monedele au foste emise pe parcursul secolului al XIII-lea, în timpul regilor Andrei al II-lea (1205-1235), Bela al IV-lea (1235-1270), Ştefan al V-lea (1270-1272) şi Ladislau al IV-lea (1272-1290). Cele mai numeroase monede sunt denarii emişi în Slavonia în a II-a jumătate a secolului al XIII-lea. Pe avers au reprezentat un jder şi legenda: +MONETA REGIS P SCLAVONIA. Pe revers este reprezentată crucea patriarhală, flancată deasupra de o semilună şi o stea iar jos de capetele încoronate al regelui şi reginei. Monedele urmează a fi studiate de specialiştii din domeniul numismaticii pentru determinare şi valorificare ştiinţifică.

 
tezaur de podoabe  Epoca medievală timpurie (secolul al XIII-lea)    

A fost descoperit în partea sud-vestică a incintei fortificate. Tezaurul este compus din 5 inele sigilare, 4 întregi şi unul cu cap de bour din care lipseşte un fragment, 2 cercei fragmentaţi cu câte 2 ornamente sferice, două ornamente sferice similare celor de pe cercei, dar mai mari, probabil de influenţă bizantină.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2018-2019

Cercetările de diagnostic arheologic efectuate, în urma solicitării Direcției Județene pentru Cultură Bihor, din iulie 2018 și noiembrie 2019, au avut drept scop determinarea perioadei în care a fost construită fortificația cu val de pământ și șanț. S-a săpat o secțiune de 22 metri lungime și 1,5 m lățime, care taie valul și șanțul, precum și 3 casete în interiorul fortificației.

Universitatea din Oradea DUMITRAȘCU Sever
SFRENGEU Florin
Direcția Județeană pentru Cultură Bihor ROȘU Marinel
SILAGHI Lucian

Bibliografie
1. Sfrengeu, Ioan Florin, Fortificație medievală Dealul Pădurea Țâclu, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Nistoroiu, Nicolae, Cetatea de pământ de la Almașu Mic (comuna Sârbi, județul Bihor). Precizări privind descoperirea unei fortificații de tip ,,pinten barat", necunoscută până acum în literatura de specialitate, Crisia, XL, 2010, 361-363 [Publicaţie]
 
 
Scroll