Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   136857.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SM-II-m-A05261
Nume   Cetatea medievală de la Ardud - Castelul Károlyi
Județ   Satu Mare
Unitate administrativă   Oraş Ardud
Localitate   Ardud
Adresa   Str. Cetăţii 32
Punct   Castelul Károlyi
Reper   Cetatea se află în nordul localităţii, la 200 m N-E de podul drumului DN19A peste canalul Homorod.
Reper hidrografic - nume   Homorod
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă; aşezare militară
Descriere   Situl cuprinde vestigiile cetăţii Ardud, fortificaţie medievală atestată prima oară în secolul al XV-lea şi aflată în posesia familiei nobiliare Károlyi din 1711.
Observații   Cetatea Ardud a fost cercetată de mai multe ori. Prima cercetare a avut loc în anul 1980, chiar în incinta cetăţii. Apoi în anul 1998 odată cu lărgirea drumului naţional DN19A, a fost cercetat parţial şanţul cetăţii. După mai bine de un deceniu, odată cu restaurarea monumentului au fost întreprinse cercetări preventive în incinta cetăţii (2010-2011), care au vizat zona sudică a incintei, cuprinzând cele două turnuri şi două secţiuni magistrale pe toată suprafaţa platoului. În 2023 s-au făcut cercetări în vederea reabilitării corpului vest şi a turnului nord-vest.
Suprafața sitului   2 ha
Stare de conservare   precară / 26.01.2009
Riscuri naturale   Cutremur: 5 / 01.01.2006; Inundaţii: 5 / 01.01.2006
Riscuri antropice   Demolare: 5 / 01.01.2006; Vandalism: 5 / 01.01.2006
Regim de proprietate   Public
Proprietar   Statul român
Data ultimei modificări a fişei   27.03.2025
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate  Epoca medievală (sec. XV-XVIII)    

Cea mai timpurie cetate medievală surprinsă este prevăzută cu zid de piatră, dispus pe plan rectangular cu patru turnuri de colţ şi un turn de poartă pe latura de sud. Cetatea a fost construită, potrivit unei inscripţii, în anul 1486, de către Bartolomeu Drágfi. Rolul militar al cetăţii a fost pierdut după anul 1565, după mai multe asedii.

 
Aşezare  Epoca bronzului (sec. XVI-XIV a.Chr.) neprecizată  

Peste solul viu a fost identificat primul nivel de locuire al actualului perimetru al cetăţii, aparţinând epocii bronzului. În 1998 a fost cercetată şi o groapă menajeră de formă ovală, uşor adâncită în lutul roşcat cu un conţinut bogat ceramic şi chirpici, databilă din etapa mijlocie a epocii bronzului.

 
Fortificaţie de lemn  Epoca medievală (sec. XIII)   1456 

Localitatea Ardud apare prima dată în sursele scrise în prima jumătate a secolului al XIII-lea, ca şi domeniu regal. Pe parcursul secolului al XIV-lea, localitatea, împreună cu domeniu, ajunge în posesia familiei nobiliare Drágfi. Membrii familiei au iniţiat construcţia unei reşedinţe fortificate în Ardud în anul 1444, când Nicolae, fiul lui Drag a obţinut privilegiu regal de a ridica o fortificaţie din lemn. Până în momentul de faţă însă nu sunt cunoscute urme ale acestei fortificaţii.

Fortificaţia de sec. XV-XVIII, care s-a suprapus peste cetatea medievală de sec. XIII, a şters urmele vechii cetăţi medievale.

 
Castel  sec. XVIII    

Domeniul Ardud a ajuns în posesia familiei nobiliare Károlyi în 1711. Contele Alexandru Károlyi a iniţiat refacerea edificiului sub formă de castel în stil baroc cu scopul de a crea o reşedinţă. Noul castel din punct de vedere morfologic a urmărit planimetria cetăţii medievale. Castelul a început să se degradeze pe parcursul secolului al XVIII-lea, ceea ce a dus în timp la prăbuşirea corpurilor de locuire şi a turnurilor nordice.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2023

Obiectivul urmărit a fost întocmirea documentației pentru proiectul de reabilitare corpului vest și a turnului nord-vest din ansamblul monumentului istoric. Suprafața cercetată a fost de 31 mp și a fost stabilită la cererea proiectantului.

Muzeul Județean Satu Mare GINDELE Robert
BELBE Sebastian Emil
NAGY Norbert
BRĂNDUȘAN Lavinia Maria
SZŐCS Péter Levente
2. 2010

Muzeul Județean Satu Mare SZŐCS Péter Levente
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti EL SUSI Georgeta
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău CSÓK Zsolt
CULIC Vasile Daniel
SC Damasus SRL Braşov MARCU-ISTRATE Daniela Veronica
IZDRĂILĂ Gabriel
3. cercetare preventivă 1998

A fost cercetat parțial șanțul cetății cu ocazia lărgirii drumului național DN19A.

Muzeul Judeţean Satu Mare NÉMETI János
4. cercetare sistematică 1980

Muzeul Județean Satu Mare BADER Tiberiu
RADOSAV D.

Bibliografie
1. Gindele, Robert, Ardud - Cetate, 2002 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Szőcs, Péter Levente, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1998, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1999, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1544 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Németi, János, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1998, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1999, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1545 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Țiplic, Ioan Marian, Organizarea defensivă a Transilvaniei în Evul Mediu, Secolele X-XIV, Militară, București, 2006, 239 [Publicaţie]
5. Gindele, Robert, 88. Ardud, jud. Satu Mare, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2023, 2024, 483 [Publicaţie]
 
 
Scroll