Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   27409.02
Name   Aşezarea epoca medievală de la Arpăşel - Arpad
County   Bihor
Commune   Batăr
City/Town/Village   Arpăşel
Place   Arpad
Landmark   Fosta vatră a satului denumit Arpad a fost identificat la sud-vest de satul actual.
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Last record update   06.02.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Epoca medievală (secolele X-XVIII)    

Cândva în secolul al X-lea, probabil în a doua sa jumătate, în areal apare prima populaţie maghiară, în zona satului care poartă un nume caracteristic acestei epoci: Arpad. Potrivit tradiţiei orale existente încă în sat şi comunicată de către preotul reformat, mormintele conducătorilor acestui grup se aflau undeva în zona de sud-vest de sat, unde existau trei movile care delimitau hotarul a trei sate Arpad, Batăr şi Tăut. Deşi cunoscut de săteni ca toponim, locul nu ne-a putut fi precizat în teren şi nici identificat prin cercetările de teren.

Actuala „tradiţie” orală ar putea avea o sorginte „intelectuală” în informaţiile din monografia comitatului Bihor, publicată de Borovszky Samu . Vatra veche a satului Arpad a fost semnalată potrivit tradiţiei orale de către acelaşi paroh, la est de satul actual. La suprafaţă au fost găsite fragmente ceramice, cărămizi sau chirpic din secolele al XVI-lea şi, eventual, al XVII-lea.

După o relativă depopulare în secolul al XVII-lea, în urma deselor incursiuni turceşti, satul cunoaşte şi o revenire din zona Aleşdului a urmaşilor vechilor locuitori în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

 

Bibliography
1. Bulzan, Sorin, Noi cercetări arheologice de teren din teritoriul comunei Batăr, județul Bihor, Crisia, LI, Oradea, 2021, 99-100 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll