Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   144063.02
Nume   Cetatea medievală de la Avrig - La Cetate
Județ   Sibiu
Unitate administrativă   Oraş Avrig
Localitate   Avrig
Punct   La Cetate
Reper   Cetatea medievală aşezată pe o culme ce coboară din vârful Suru al Munţilor Făgăraş, la o altitudine de 846 m, între localităţile Avrig şi Racoviţa (judeţul Sibiu).
Categorie   locuire
Tip   aşezare militară
Descriere   Starea actuală a sitului arheologic este în ultimă instanţă rezultatul acţiunii vegetaţiei şi a unor căutători de comori. Dealul se afla în apropierea traseului urmat de patrulele regimentului românesc de graniţa Orlat, cu un detaşament la Racoviţa. Gropile de mari dimensiuni din interiorul fortificaţiei pot fi mai degrabă puse pe seama militarilor decât a unor căutători răzleţi. Nu sunt excluse nici intervenţii mai recente în urma cărora au apărut şanţurile în val. Distrugeri masive au apărut însă cu mult înainte.
Stare de conservare   grav afectat / 12.04.2012
Data ultimei modificări a fişei   31.01.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
fortificaţie  Epoca medievală (secolul XIII)    

Cetatea are o incintă de plan oval, cu dimensiunile de 30x60 m. Structurile de zidărie sunt din pietre legate cu mortar.
Pe latura de nord a cetpţii s-a păstrat pe o lungime de 35 m un val înhust de 2 m înălţime, iar în partea de sud există un val şi un şanţ, precum şi o fâşie dreaptă de teren cu o lăţime maximă de 3 m. Valurile au miez din pietre nelegate cu mortar şi nu există material arheologic.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2009

Muzeul Național Brukenthal MUNTEANU Petre

Bibliografie
1. Munteanu, Petre Beşliu, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, 229-230, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4410&d=Avrig-Sibiu-Cetatea-medievala-2009 [Publicaţie]
2. Luca, Sabin, Adrian; Pinter, Zeno, Karl; Georgescu, Adrian, Repertoriul arheologic al județului Sibiu (Situri, Monumente arheologice și istorice), Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Centrul pentru Cercetarea și Valorificarea Patrimoniului Cultural Transilvănean în Context European, Bibliotheca SepteMateriale și cercetări arheologicestrensis III, Editura Economică, Sibiu, 2003, 46, https://www.academia.edu/12415898/Repertoriul_arheologic_al_jude%C5%A3ului_Sibiu_Situri_monumente_arheologice_%C5%9Fi_istorice_Sibiu_2003 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll