Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   141465.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SJ-II-m-A-05011
Nume   Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” de la Baica
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Hida
Localitate   Baica
Adresa   57 - B
Reper   Se află în centrul localităţii, la circa 300 m la vest de pârâul Almaşu.
Reper hidrografic - nume   Almaşu
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   depresiune
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Data ultimei modificări a fişei   19.04.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică de lemn  Epoca medievală (1645)    

Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavril” este cea mai veche dintre bisericile de pe Valea Almaşului.
Pe prislopul de piatră al lacasului este săpată inscripţia: „1645 şi preostolesea vori protopop Farcazao Pustenie iereahiih”.
La ridicarea bisericii de plan dreptungiular cu absida poligonală, s-au folosit bârne groase de gorun, cioplite pe patru feţe („în patru dungi”). Îmbinarea bârnelor la colţuri s-a facut prin sistemul
„coadă de rândunică”. La intrare, o ordonanţă de stâlpi porniţi din console se sprijină pe talpa bisericii, formând o prispă foarte îngustă. Consolele masive ale absidelor sunt executate din 2-4
barne cu multiple crestături în retrageri succesive, realizate din bardă. Ca element particular în construcţia acestui edificiu remarcăm altarul prevazut numai cu doua uşi înguste, cu partea
superioară în arcadă.
Bolta naosului are grinda sculptată ca un adevărat brâu de dantelă, realizat din romburi, semicercuri, zigzaguri şi frumoase rozete.
Arcul sculptat care traversează bolta porneşte de pe console, vrând parca să amintească consolele de pe care pornesc nervurile gotice.
Ancadramentul uşii de intrare în pronaos, aflat pe latura de sud, poartă incizate numele iscusiţilor meşteri Onut şi Simion.
Pictura interioară şi exterioară, în mare parte curăţată, a fost efectuată, conform inscripţiei, în vremea episcopului Andrei Şagu.

SJ-II-m-A-05011 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2026, poz. 329 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Floruț, Florin Dan; Faur, Camelia, Pug comuna Hida, județul Sălaj, 2012, 32 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll