Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155555.02
Nume   Aşezarea de epoca medievală de la Balinţ - Balinţ Sud/ Autostrada Lugoj-Deva km 10+650
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Balinţ
Localitate   Balinţ
Punct   Balinţ Sud/ Autostrada Lugoj-Deva km 10+650
Reper   Situl se află la 1,6 km SSV de biserica ortodoxă din Balinţ, la 2,8 km NE de biserica ortodoxă din Păru şi la 570 m VNV de halta CFR Balinţ. Este situat pe interfluviul dintre cursurile actuale ale Râului Bega, fiind plasat la 1,36 km SE de malul stâng al acestuia, respectiv Pârâului Glaviţa, faţă de care se află la 1,2 km N de malul drept al acestuia.
Reper hidrografic - nume   Bega; Glaviţa
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   infrastructură
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Observații   Obiectivul arheologic ocupă o suprafaţă de teren plană, mlăştinoasă în regim natural (zona a fost afectată radical de lucrările de îmbunătăţiri funciare din anii '70-'80 ai sec. XX, lucrări care nu au reuşit să redea agriculturii decât parţial zona de interfluviu dintre Râul Bega şi Pârâul Glaviţa, terenul fiind neintrodus în circuitul agricol în cea mai mare parte a sa şi astăzi).

Obiectivul arheologic nu a fost cunoscut în literatura de specialitate şi nu a fost surprins nici cu prilejul diagnosticului din noiembrie 2011, fiind identificat, în data de 12.04 2012, în contextul supravegherii traseului autostrăzii. La acea dată de pe întregul sector cuprins între km 3 şi km 11 fusese îndepărtat mecanizat stratul vegetal până la adâncimea de 0,30 m, astfel încât condiţiile cercetării de teren erau ideale, fiind identificată aglomerarea de piatră care a devenit ulterior, în contextul desfăşurării săpăturilor arheologice, complexul 2. Decopertarea mecanizată a fost relizată pe o suprafaţă de cca. 60x30 m (pentru datele planimetrice exacte a se vedea ridicarea topografică de detaliu), identificându-se astfel un număr de 11 posibile complexe arheologice. Excavarea acestor s-a realizat între 28 aprilie-5 mai 2012 .
Data ultimei modificări a fişei   04.07.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare civilă  Epoca medievală timpurie (secolele IX-X)        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2012

Muzeul Național al Banatului din Timișoara MAREȘ Mircea

Bibliografie
1. Mare, Mircea, Raport de supraveghere arheologică preventivă. Autostrada Lugoj-Deva, Lot 1, km 0+000-27+620. Drum de legătură Balinţ-Lugoj km 0+000-10+518, 2012 [Raport] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll