Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   70441.01
Nume   Situl arheologic de la Bâlta - Valea Bâltei - La Carieră
Județ   Dolj
Unitate administrativă   Oraş Filiaşi
Localitate   Bâlta
Adresa   Sat Bâlta, str. 121A
Punct   Valea Bâltei - La Carieră
Reper   Situl arheologic se află la vest de satul Bâlta, la o distanţă de cca 580 de metri vest de acesta, în zona agricolă din extravilanul localităţii, pe o terasă înaltă de pe partea stângă a Văii Jiului, la 1,15 km sud-vest de cursul actual al râului Jiu, terasă situată deasupra pârâului Valea Bâltei, la sud de Pădurea Nichita, de-o parte şi de alta a drumului comunal.
Reper hidrografic - nume   Valea Bâltei
Reper hidrografic - tip   pârâu
Categorie   locuire; descoperire funerară
Tip   aşezare; necropolă
Descriere   La data de 14 februarie 2025, Asociaţia Alexis Project Filiaşi, reprezentată de dl. Adrian Gheorghe, a raportat către Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj o descoperire arheologică întâmplătoare pe teritoriul satului Bâlta, UAT Filiaşi, judeţul Dolj, identificată prin coordonate Stereo 70: 376785.979, 338596.132. Ulterior, în data de 21 martie 2025, arheologul Dan Bălteanu din cadrul DJC Dolj s-a deplasat la locul semnalat pentru evaluarea descoperirii. Zona investigată se află în extravilanul satului Bâlta, la aproximativ 600 m est de limita localităţii, într-o suprafaţă necultivată adiacentă unui drum de exploatare care duce spre satul Racoviţa. Această zonă a fost utilizată pentru exploatarea argilei, ceea ce a condus la expunerea unui perete vertical de circa 2,5 m, în interiorul căruia a fost parţial afectat un complex arheologic. Pe suprafaţa peretelui era vizibilă o groapă secţionată, conţinând un vas ceramic lucrat din pastă neagră, fisurat, dar ale cărui fragmente se menţineau încă în conexiune. Având în vedere riscul de prăbuşire naturală din cauza precipitaţiilor şi eroziunii, precum şi posibilitatea continuării exploatării neautorizate, s-a considerat necesară intervenţia arheologică de urgenţă. Astfel, în data de 22 martie 2025, arheologul Dan Bălteanu a revenit la locul descoperirii şi a procedat la recoltarea controlată a materialelor arheologice.

În urma cercetării, s-a constatat existenţa unui mormânt de incineraţie în urnă, depus într-o groapă simplă. Inventarul funerar este compus dintr-o oală bitronconică realizată din pastă neagră, cu exterior lustruit şi decorată cu două rânduri de butoni. Vasul, deşi puternic afectat de presiunea solului şi având pierderi la nivelul buzei, se păstrează aproape integral. La interior, au fost identificate fragmente de oase calcinate şi resturi de lemn carbonizat, provenite de la rugul funerar. Pe suprafaţa acestor resturi a fost depus un recipient ceramic de mici dimensiuni („ulcică”), care nu s-a păstrat complet, fiind fragilizat de arderea secundară. Acesta conţinea, de asemenea, fragmente de oase calcinate şi lemn ars. Alături de acest vas, singurul alt obiect identificat în urnă a fost un artefact asimilator unei fusaiole. Situl arheologic de la Bâlta se află la aproximativ 580 m vest de satul actual, pe o terasă înaltă situată deasupra cursului de apă Valea Bâltei, fără a prezenta elemente defensive de tip şanţ de apărare (fossa) sau val de pământ (vallum), indicând astfel o aşezare civilă. La suprafaţa solului, au fost identificate fragmente ceramice şi bucăţi de chirpici, realizate manual, unele conţinând fragmente ceramice pisate, iar altele având o textură friabilă datorită conţinutului de nisip fin. Analiza preliminară indică apartenenţa acestor materiale la epoca bronzului şi la a doua vârstă a epocii fierului, în timp ce vasul ceramic descoperit în peretele exploatării de argilă poate fi atribuit epocii La Tene, fiind utilizat ca urnă funerară conţinând oase calcinate, lemn ars şi un vas secundar depus în interior. Descoperirea este semnificativă pentru înţelegerea practicilor funerare şi a organizării comunităţilor din această perioadă, iar cercetările ulterioare vor contribui la aprofundarea cunoştinţelor despre acest sit.
Descoperitor   Asociaţia Alexis Project Filiaşi şi Dan Bălteanu
Data descoperirii   2025
Suprafața sitului   17870 mp
Stare de conservare   precară / 15.05.2025
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 15.05.2025
Regim de proprietate   privată
Data ultimei modificări a fişei   15.05.2025
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului        
aşezare civilă  La Tène (secolele IV- a. Chr - I p. Chr.) geto-dacică      
Mormânt de incineraţie  La Tène (secolele IV- a. Chr - I p. Chr.) geto-dacică  

A fost descoperit un mormânt de incineraţie în urnă depus într-o groapă simplă. Inventarul funerar este compus dintr-o oală bitronconică realizată din pastă neagră, cu exterior lustruit şi decorată cu două rânduri de butoni. Vasul, deşi puternic afectat de presiunea solului şi având pierderi la nivelul buzei, se păstrează aproape integral. La interior, au fost identificate fragmente de oase calcinate şi resturi de lemn carbonizat, provenite de la rugul funerar. Pe suprafaţa acestor resturi a fost depus un recipient ceramic de mici dimensiuni („ulcică”), care nu s-a păstrat complet, fiind fragilizat de arderea secundară. Acesta conţinea, de asemenea, fragmente de oase calcinate şi lemn ars. Alături de acest vas, singurul alt obiect identificat în urnă a fost un artefact asimilator unei fusaiole.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. descoperire întâmplătoare 2025

La 14.02.2025, Asociația Alexis Project Filiași semnalează către DJC Dolj o descoperire arheologică întâmplătoare în extravilanul localității Bâlta din comuna Filiași, județul Dolj.

Asociația Alexis Project Filiași * *
2. evaluare de teren 2025

În urma evaluării de teren, materialul arheologic descoperit întâmplător a fost prelevat. Cu această ocazie, a fost identificat un mormânt de incinerație în urnă, depus într-o groapă simplă, datat în epoca La Tene, precum și un sit arheologic conținând materiale atribuite epocii La Tene și epocii bronzului.

Direcția Județeană pentru Cultură Dolj BĂLTEANU Dan

Bibliografie
1. Bondoc, Dorel, Fișă de sit arheologic: sat Bâlta, Oraș Filiași, punct Valea Bâltei, Muzeul Olteniei Craiova, Craiova, 2025, 11-15 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Bălteanu, Dan, Raport asupra evaluării de teren din punctul "Valea Bâltei-La Carieră", sat Bâlta, Oraș Filiași, Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Craiova, 2025 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll