Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   26813.02
Nume   Biserica medievală de la Beiuş - Cimitirul catolic
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Municipiul Beiuş
Localitate   Beiuş
Punct   Cimitirul catolic
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult; descoperire funerară
Tip   edificiu religios; necropolă
Descriere   Zidită potrivit documentelor în prima treime a secolului al XV-lea ( mai precis după 1417), biserica a fost cel mai important " bastion " catolic din regiunea de sud-est a Bihorului, bazându-şi autoritatea şi pe garnizoana militară din cetatea Finişului, aflată la numai 6 km. vest de oraşul Beiuş. Castelanul de Finiş a pierdut autoritatea asupra Beiuşului după 1441 când localitatea este amintită ca oraş. Zidirea bisericii este legată şi de personalitatea episcopului orădean Andrea Scolari.
Ruinată în secolul al XVII-lea, după ocuparea regiunii de către turci, biserica a fost definitiv părăsită în secolul al XVIII-lea, după ridicarea unui nou lăcaş, în piaţa centrală.
Data ultimei modificări a fişei   30.05.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
necropola  Epoca medievală (sec. XV-XVIII)    

Materialul arheologic descoperit este relativ sărac. Ceramica, majoritatea de uz comun cu buză evazată şi teşitură interioară pentru capac, fragmente de crăticioare cu trei picioare smălţuite vernil sau maro, precum şi ceramică smălţuită, lucrată la roată rapidă, cu teşitură interioară pentru capac şi toate. Încadrarea cronologică a ceramicii este largă - secolul al XVI-lea. Se distinge un singur fragment ceramic mai vechi - probabil din secolul al XV-lea. S-au găsit de asemenea fragmente de cahle - oale, nesmşlţuite. Piesele din fier cuprind piroane, balamale şi cuie. Interiorul bisericii, demolat integral de localnici este presărat cu fragmente de cărămidă, pietre de carieră sparte - unele fasonate - provenite din elevaţia zidurilor. Cercetând aceste rămăşiţe nu au fost sesizate profilaturi. În secţiunea S 1, la o adâncime de 1,90m. a fost descoperit un craniu uman. Cercetat, scheletul amintit nu a avut nici un inventar. Orientarea lui a fost est - vest.

 
Biserică  Epoca medievală (sec. XV-XVII) neprecizată      
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 1999

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea MARTA Doru

Bibliografie
1. Doru, Marta, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, p. 18, nr. 21, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=853 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll