Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   139955.02
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SJ-II-m-A-05024
Nume   Biserica de lemn „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Bozna
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Treznea
Localitate   Bozna
Adresa   98
Reper   Se află în partea sud-vestică a localităţii, la circa 1 km nord-est de pârâul Pe Vale.
Reper hidrografic - nume   Pe Vale
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   depresiune
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Data ultimei modificări a fişei   08.08.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică de lemn  Epoca medievală (sfârşitul secolului al XVII-lea)    

Biserica „apare în Conscripţia lui Klein şi a fost construită, probabil, la sfârşitul secolului al XVII-lea”. Este opera cunoscuţilor meşteri lemnari de pe Valea Agrijului, „cu o îndelungată cunoaştere şi practică a artei construcţiilor în lemn atât de bogată în tradiţia poporului nostru.”
Bisericuţa urmează regulile şi proporţiile acestui gen de lucrări cu bârne cioplite aşezate orizontal, legate în cununi şi îmbinate la colţuri cu cheutori bine întărite în coadă de rîndunică. Regăsim cunoscutul motiv al „frânghiei” care încinge ca un brâu exteriorul
bisericii. Acelaşi motiv încadrează uşa de la intrare. Pe latura de sud, naosul e despărţit de pronaos. „Arcul transversal al bolţii naosului, pornit în console profilate, este decorat cu o
salbă de rozete însoţită de chenare din linii frânte. Regăsim decoraţii inspirate de semnul soarelui – rozeta. Pereţii stau pe tălpi masive de lemn, aşezate pe piatră.
Planul absidei este pătrat, model care atestă o dată în plus vechimea edificiului.
Învelişul interior al pronaosului este un plafon orizontal din scânduri, în timp ce învelişul naosului este potrivit tradiţiei o boltă semicilidrică sprijinită pe arcuri-nervuri pornind de pe consolele interioare. Bolta altarului este lucrată în mod asemănător. Elementele decorative ale bisericuţei sunt: „frânghiile”, rozetele, denticulii, profile cu elemente simetrice, arce şi
bârna de pe centrul bolţii. Pe latura de sud întâlnim prispa, cu umeri pătraţi, ciopliţi şi decoraţi la mijloc din trei „toruri suprapuse” (Biserici de lemn din Sălaj, 2008 p. 42-43).
Turnul este scund, cu foişor, supraînălţat de o fleşă zveltă. El este plasat la vestul construcţiei, făcând corp comun cu biserica, sprijinit de grinzile masive ale pronaosului.
Aşezarea pe deal cere o oarecare osteneală a celor ce vin aici, ca la o chemare pentru curăţenie, rugăciune şi frumuseţe.

 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2027, poz. 344 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Kozma, Sandor; Gyemant, Amalia, Pug comuna Treznea, județul Sălaj, Încadrare în teritoriu, 2014, 0 [Referinţă cartografică] (sursa fişei de sit)
3. Gyemant, Amalia; Guraliuc, Virgiliu; Lehel, H. Biro, Pug comuna Treznea, județul Sălaj, Memoriu general, 2014, 22 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll