Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   88555.03
Nume   Situl arheologic de la Branişca - Autostrada Lugoj–Deva, lotul nr. 4, situl nr. 2, Pescărie Vest
Județ   Hunedoara
Unitate administrativă   Brănişca
Localitate   Brănişca
Punct   Autostrada Lugoj–Deva, lotul nr. 4, situl nr. 2, Pescărie Vest
Reper   Situl arheologic Brănişca – Pescărie (Situl nr. 2) se află situat în partea de vest a unui complex de agrement format din patru lacuri (pescării), pe partea dreaptă a drumului judeţean Băiţa – Ilia (DJ 706A), la o distanţă de 200 m faţă de ductul şoselei actuale şi la aproximativ 400 m de ultimele case din localitatea Brănişca.
Forma de relief   vale
Utilizare teren   agricultură, drum
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Situl era mărginit la est de unul din cele patru iazuri, localizate în imediata sa vecinătate, fiind despărţite de un canal, care asemeni iazului, afectaseră parţial situl în această zonă. De asemenea, situl era traversat, de la nord la sud, de o vale (o veche albie de râu, parţial colmatată).
Au fost cercetate 211 complexe (210 gropi şi o structură de locuire), încadrate cronologic în epoca bronzului târziu (Bz D) şi în perioada timpurie a primei epoci a fierului (Ha A1).
Data descoperirii   2013
Suprafața sitului   6.758 mp
Stare de conservare   medie / 26.01.2016
Riscuri antropice   Demolare: 5 / 26.01.2016
Data ultimei modificări a fişei   26.01.2016
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca bronzului târziu/ Hallstatt timpuriu    

În general, gropile au fost conturate la adâncimea de 0,20–0,30 m, fiind de formă circulară sau ovală în plan, iar spre bază lărgindu-se, rezultând astfel un profil în formă de clopot. Materialul arheologic descoperit în aceste gropi constă din ceramică, iar uneori obiecte de bronz. Este cazul complexului 44, unde a fost descoperit un depozit compus din şapte brăţări din bronz (trei plurispiralice şi patru brăţări cu capete deschise).
De asemenea, a fost cercetată o structură de locuire (Cx 30) compusă din trei compartimentări alveolate. Nivelul de utilizare al locuinţei coboară cu maxim 0,40 m faţă de nivelul actual de călcare. Structura avea de şase stâlpi exteriori şi un stâlp central, cu diametru cuprins între 0,30–0,40 m. Pe latura de sud a fost descoperit şanţul de implantarea şi un perete de lut ars, incendiat. În locuinţă nu a fost identificată nici o structură de încălzire (cuptor, vatră), ceea ce ne face să credem că este vorba despre o structură de locuire sezonieră.
Din punct de vedere cronologic, în urma cercetărilor arheologice preventive desfăşurate pe suprafaţa sitului Brănişca „Pescărie Vest”, atât materialul ceramic, cât şi obiectele de bronz (brăţări, ace de podoabă) se încadrează în perioada de tranziţie de la sfârşitul epocii bronzului şi începutul primei epoci a fierului (Bz D – Ha A1).
Având în vedere şi caracteristicile ceramicii fragmentare în acelaşi complex Cx 44, prin prezenţa anumitor forme (castroane cu profil în „S” cu umărul puternic reliefat şi buza evazată) sau a unor ornamente (incizii, împunsături succesive şi pliseruri), putem afirma că ne aflăm încă la un orizont contemporan cu ultimele manifestări ale grupului Balta Sărată .
Toate aceste trăsături ale culturii materiale deosebite pe artefactele ce compuneau inventarul gropii Cx 44 de la Brănişca – „Pescărie Vest”, ne conduc către încadrarea într-o etapă aflată înaintea grupului Susani, perioadă marcată prin prezenţa unor sinteze culturale care au loc în Banat la momentul Bz D . Produsul acestei imixtiunii culturale este generat de elemente Cruceni-Belegiš II – Balta Sărată IV, la care s-au adăugat influenţe ale curentelor culturale de tip Igriţa şi Gáva timpurie, toate stând la baza naşterii grupului Susani .

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2014

* COLȚEANU Petre
* VASILESCU Florela
* BĂRBAT Ioan Alexandru
* OPRIŞ Vasile
* VLEJA Decebal
MNIR * *
MCDR Deva * *
SC Vanderley SRL * *

Bibliografie
1. Vleja, Decebal, 99. Brănișca, com. Brănișca, jud. Hunedoara Punct: Pescărie Vest (Autostrada Lugoj-Deva, lotul nr. 4, situl nr. 2, km 88+450-88+625), Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 176-177 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll