Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   100594.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   IF-I-s-B-15156
Nume   Situl arheologic de la Buciumeni - Urlătoarea 1
Județ   Ilfov
Unitate administrativă   Oraş Buftea
Localitate   Buciumeni
Punct   Urlătoarea 1
Reper   Situl se află pe malul drept al Colentinei, la confluenţa cu o vale afluentă, la sud de complexul de locuinţe al fostei Fabrici de Oxigen.
Reper hidrografic - nume   Colentina
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Situl a fost identificat în 1987 şi cuprinde aşezări din secolele XVIII-XIX, IX-XI, II-III p. Chr. şi epoca bronzului.
Observații   Delimitarea sitului în RAN a fost preluată din baza de date a patrimoniului imobil eGISpat, coordonatele din PUG Buftea fiind usor deviate spre sud-vest.
Data ultimei modificări a fişei   27.12.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca bronzului    

Au fost recoltate fragmente ceramice cenuşii-negricioase care provin din corpul vaselor. Acestea au fost lucrate dintr-o pastă având în compoziţie nisip sau cioburi pisate.

IF-I-m-B-15156.03 
Aşezare  Epoca romană (Sec. II-III p. Chr.) getică  

S-au identificat fragmente de castroane, căni, străchini şi de la un vas de provizii, lucrate la roată din pastă fină sau fină-aspră, arsă cenuşiu, cenuşiu-negricios sau negricios. Ceramica lucrată cu mâna este reprezentată prin câteva fragmente care provin de la borcane din pastă cu cioburi pisate şi de la uh vas de provizii din pastă cu nisip, de culoare maronie, decorat cu striuri distanţate. În privinţa compoziţiei pastei, tehnicii de lucru şi arderii vaselor materialul ceramic continuă tradiţia din La Tene-ul geto-dacic clasic.

IF-I-m-B-15156.02 
Aşezare  Epoca medievală timpurie (Sec. IX -XI)    

Majoritatea fragmentelor ceramice culese sunt din pastă aspră, maronie, decorate cu striuri orizontale.

 
Aşezare  Epoca medievală târzie - epoca modernă (Sec. XVIII-XIX)    

Au fost descoperite fragmente de la oale şi strachini din lut ars. De pe suprafaţa sitului au fost adunate câteva bucăţi de turte din fier şi de zgură.

IF-I-m-B-15156.01 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 1987

Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti SANDU Vasilica

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p.1566, poz.20 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Cuculea-Sandu, Vasilica, Raport de cercetare arheologică, Planul Urbanistic General al orașului Buftea, județul Ilfov, 2008 [PUG] (sursa fişei de sit)
4. Sandu-Cuculea, Vasilica, Noi descoperiri arheologice de suprafaţă pe teritoriul oraşului Buftea, jud. Ilfov, București - Materiale de Istorie și Muzeografie, XVIII, București, 2004, 54, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=23893-noi-descoperiri-arheologice-de-suprafata-pe-teritoriul-orasului-buftea-jud-ilfov--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie-bucuresti-mim--xviii-2004 [Publicaţie]
 
 
Scroll