Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   100594.05
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   IF-I-s-B-15156
Nume   Situl arheologic de la Buciumeni - Urlătoarea 2
Județ   Ilfov
Unitate administrativă   Oraş Buftea
Localitate   Buciumeni
Punct   Urlătoarea 2
Reper   Situl se află pe platoul malului drept înalt al Colentinei, în sud-estul satului Buciumeni, între confluenţa cu o vale de eroziune şi linia de cale ferată Bucureşti-Ploieşti.
Reper hidrografic - nume   Colentina
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   păşune, agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Situl a fost identificat prin periegheze în anii 1980 şi cercetat la suprafaţă în 1999 şi 2008. Cuprinde descoperiri din aşezări de epocă medievală, postromană şi preistorică.
Observații   Delimitarea sitului în RAN a fost preluată din baza de date a patrimoniului imobil eGISpat, coordonatele din PUG Buftea fiind usor deviate spre sud-vest.
Data ultimei modificări a fişei   09.01.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Eneolitic Gumelniţa  

Aşezarea este situată în partea de nord a sitului, unde s-au descoperit fragmente ceramice, chirpici, oase de animale, unelte de silex pe o suprafaţă de 0,5 Ha care are azi aspectul unei movile aplatizate. De pe suprafaţa aşezării s-au recoltat două lame din silex de culoare galben-verzuie cu pete alburii, de tip "balcanic"10, una întreagă, cealaltă fragmentară. Acestea au ajuns aici pe calea schimburilor practicate la distanţe mari de comunităţile umane neolitice. Ceramica recoltată este foarte variată din punct de vedere al compoziţiei pastei şi al formelor de vase.

O parte din aşezare a fost distrusă înainte de anul 1980 de catre întreprinderea agroindustrială Chitila, beneficiara terenului, prin săparea unei gropi în care au fost depuse resturi animaliere de la abatorul propriu. Acestea au fost acoperite cu pământul excavat, ce conţinea depunerile arheologice ale aşezării neolitice. Porţiuni nederanjate din aşezare se află atât la nord, cât şi la sud de această porţiune afectată.

IF-I-m-B-15156.06 
Aşezare  Epoca bronzului Tei / III-IV  

Urmele aşezării au fost identificate în partea sudică a sitului, spre calea ferată. În peretele unui mal surpat, aflat în apropierea ruinelor unei staţii de pompare, s-a observat o parte dintr-o locuinţă de tip bordei. Din umplutura gropii acesteia au fost recoltate câteva fragmente ceramice, printre care se află unul ce provine de la un vas decorat spre buză cu un brâu cu alveole, realizat prin secţionarea buzei.

 
Aşezare  Epoca postromană (Sec. III - IV)    

Aşezarea postromană suprapune atât aşezarea neolitică, cât şi pe cea din epoca bronzului, întinzându-se şi la sud-est de calea ferată, către situl de la Mogoşoaia-Chitila Fermă. Ocupă pe platou o fâşie de teren de 50-75 m lăţime, care însoţeşte muchia terasei. De pe suprafaţa ei au fost recoltate bucăţi de chirpici şi fragmente ceramice. Se remarcă un fragment din butonul şi corpul unui capac lucrat cu mâna din pastă fină, arsă cenuşiu, care seamănă cu unul descoperit în aşezarea de la Bucov. Majoritatea fragmentelor ceramice au fost lucrate la roată din pastă fină dar şi zgrunţuroasă şi provin de la pahare, căni, oal, castroane şi vase de provizii.

IF-I-m-B-15156.05 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XIV - XV)    

Resturi de fragmente ceramice medievale au fost descoperite pe toată suprafaţa sitului.

IF-I-m-B-15156.04 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2008

Muzeul Municipiului Bucureşti SANDU-CUCULEA Vasilica
2. periegheză 1999

Muzeul Municipiului Bucureşti SANDU-CUCULEA Vasilica
3. periegheză 1987

Muzeul Municipiului Bucureşti SANDU Vasilica

Bibliografie
1. Cuculea-Sandu, Vasilica, Raport de cercetare arheologică, Planul Urbanistic General al orașului Buftea, județul Ilfov, 2008 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Sandu-Cuculea, Vasilica, Noi descoperiri arheologice de suprafaţă pe teritoriul oraşului Buftea, jud. Ilfov, București - Materiale de Istorie și Muzeografie, XVIII, București, 2004, 54-55, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=23893-noi-descoperiri-arheologice-de-suprafata-pe-teritoriul-orasului-buftea-jud-ilfov--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie-bucuresti-mim--xviii-2004 [Publicaţie]
 
 
Scroll