Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.187
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   B-II-m-A-19241
Nume   Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe Vechi din Bucureşti
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Aleea Sfântul Gheorghe Vechi
Reper   Biserica se află în centrul istoric al Bucureştiului, la nord-est de Piaţa Unirii, la vest de Bulevardul Ion C. Brătianu, în apropierea intersecţiei acestuia cu Calea Moşilor.
Categorie   structură de cult; descoperire funerară; locuire
Tip   edificiu religios; necropolă; aşezare
Descriere   Biserica Sf. Gheorghe Vechi, una din cele mai vechi din oraş, având o istorie de aproape 500 de ani, a apărut în acest loc într-o primă formă la 1575, fiind ctitorită de vornicul Mitrea. Pentru trei decenii, aici a fost Mitropolia Ţării Româneşti, până la construcţia edificiului de pe Dealul Mitropoliei. Edificiul actual reprezintă o refacere de secol XIX, după ce biserica a ars în incediul din 1847. Cercetări arheologice au evidenţiat existenţa unei necropole şi a fundaţiilor edificiului din sec. XVI.
Data ultimei modificări a fişei   20.04.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (1575)    

Săpăturile arheologice au dezvelit aici o parte din vechile temelii ale unei construcţii aparţinând bisericii anterioare, datată prin izvoare scrise în a doua jumătate a secolului XVI, datare confirmată şi de observaţiile făcute cu prilejul săpăturilor, prin faptul că mormintele înconjurătoare conţineau monede şi podoabe corespunzătoare acelei epoci. Această biserică a fost refăcută în 1724, iar după incendiul din 1847, rămânând doar două ziduri, a fost reconstruită.

 
Clădire  Epoca medievală (Sec. XVII)    

În partea de sud-est a bisericii Sf. Gheorghe Vechi s-au descoperit temeliile altei construcţii din sec XVII. Se apreciază că în această clădire ar fi funcţionat şcoala de grămătici , scriitori în cancelarii, traducători de acte slavoneşti în romîneşte , şcoală a cărei existenţă este indirect atestată chiar din a doua jumătate a veacului XVI.

 
Necropolă  Epoca medievală (Sec. XVI)    

Inventarul mormintelor descoperite este data în secolul XVI, odată cu existenţa primului edificiu religios construit aici.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XV-XVI)    

S-au descoperit gropi de bordeie şi de provizii, acestea din urmă de formă cilindrică sau în formă de pâlnie, precum şi vetre de foc.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. sondaj 1959

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti CANTACUZINO Gheoghe

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 561, poz. 1538 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Fasciculă cuprinzând toate actele legate de "Biserica Sf. Gheorghe Vechi din Bucureşti", 1921-1922, https://arhivacomisiuniimonumentelor.ro/0574-biserica-sf-gheorghe-vechi-bucuresti-calea-mosilor-nr-36/ [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
3. Ionnescu-Gion, G. I., Istoria Bucurescilor, Bucuresti, 1899, 189 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Florescu, George D., Din vechiul București, Biserici, curţi boiereşti şi hanuri după două planuri inedite de la sfârşitul veacului al XVIII-lea, 99 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Rosetti, Dinu V., Curtea Veche, Bucureştii de Odinioară în lumina cercetărilor arheologice, Editura Științifică, 1959, 156-157, https://biblioteca-digitala.ro/?pub=3662-bucurestii-de-odinioara-sfatul-popular-al-capitalei-muzeul-de-istorie-al-orasului-bucuresti [Publicaţie]
6. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, 2017, 453-455 [Publicaţie]
 
 
Scroll