Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.203
Nume   Descoperirea izolată de la Bucureşti - Bucureştii Noi
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Punct   Bucureştii Noi
Reper   Descoperirea s-a realizat pe bulevardul Bucureştii Noi, la vest de gardul cimitirului Străuleşti 1.
Reper hidrografic - nume   Străuleşti
Reper hidrografic - tip   lac
Categorie   descoperire izolată; descoperire funerară
Tip   depozit; cimitir
Descriere   Situl cuprinde descoperiri realizate pe Bulevardul Bucureştii Noi cu ocazia lucrărilor pentru construcţia magistralei 4 de metrou, când au fost deranjate morminte care aparţineau cimitirului Străuleşti 1. Cu ocazia cercetărilor a fost descoperit şi un complex de tip groapă datat în perioada eneolitică.
Data ultimei modificări a fişei   25.09.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Mormânt de inhumaţie  Epoca contemporană (Sec. XX)    

Cercetările arheologice au evidenţiat prezenţa a patru morminte de inhumaţie cu sicriu, în trei dintre acestea fiind descoperite mai multe oase umane (fragmente de craniu, vertebre, coaste, omoplat, maxilar, humerus, radius, ulnă şi falange). Din considerente tehnice, mormintele nu au putut fi cercetate dincolo de profil. Mormintele au putut fi datate pe baza inventarului a două dintre schelete, mai exact prin prezenţa a două monede perforate emise în anii 1914, respectiv 1924, cel mai târziu în perioada interbelică (înainte de mutarea limitei cimitirului spre est determinată de lărgirea Bulevardului Bucureştii Noi). Deoarece mormintele nu prezentau importanţă arheologică, oasele au fost reînhumate în cimitir, fără a se efectua analiza antropologică.

 
Groapă  Eneolitic    

La 2,45 m vest de gardul cimitirului şi la cca. 6 m nord de poarta pietonală de acces, în profilul estic al şanţului trasat pentru construcţia zidului mulat a fost descoperit un complex de tip groapă. Complexul fusese secţionat în timpul săpăturilor mecanizate de pe traseul trotuarului, împiedicând surprinderea şi cercetarea integrală a complexului. Partea superioară a gropii a fost surprinsă la adâncimea de 0,57 m faţă de actualul nivel de călcare, având dimensiuni surprinse de 0,97 m lungime în plan şi 0,60 m adâncime. Lăţimea păstrată era de cca 0,20 m. În groapă au fost observate trei niveluri de umplere. Pe fundul gropii, în primul dintre nivelurile de umplutură, se aflau depuse patru lame de silex de culoare brună.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 2013

Muzeul Municipiului București MĂNUCU-ADAMEȘTEANU Gheoghe
POPESCU Raluca-Iuliana
IGNAT Theodor

Bibliografie
1. Vintilă, Camelia Mirela, 2023 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Ignat, Theodor; Popescu, Raluca, Un ansamblu de piese litice descoperit la Străuleşti, Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice, I, 2015, 29-41, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64888-un-ansamblu-de-piese-litice-descoperit-la-straulesti--revista-de-cercetari-arheologice-si-numismatice-rcan--1-i-2015 [Publicaţie]
 
 
Scroll