Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179132.123
Name   Situl arheologic Biserica cu hramul Înălţarea Sf. Cruci - Stejarului
County   Bucureşti
Commune   Municipiul Bucureşti
City/Town/Village   Bucureşti
Landmark   Biserica Înălţarea Sf. Cruci (Sfântul Mina) - Stejarului se afla pe actuala zonă verde de la intersecţia străzilor Ştirbei Vodă cu Ion Câmpineanu.
Site Class   structură de cult; descoperire funerară
Site Type   edificiu religios; necropolă
Notes   A fost unul dintre lăcaşurile de cult demolate în anii 1959-1960 în timpul sistematizării zonei Sălii Palatului.
Last record update   16.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală târzie    

Prima biserică a fost din lemn, fiind ridicată la sfârşit de secol XVII. După pomelnicul bisericii, ar fi fost ctitorită de Grigore, Grăjdana şi Maxim arhiereul. A fost construită din zid în 1763 de Tănase căpitan, soţia sa Stanca şi Stanciu, vătaf de brutari.

 
Necropolă  Epoca modernă    

Cercetările arheologice din anii 1960 au dus la descoperirea mai multor morminte în jurul bisericilor Brezoianu şi Stejarul. Majoritatea mormintelor descoperite în jurul celor două edificii datează de la sfârşitul sec. XVIII şi prima jumătate a sec. al XIX-lea.

 
Tezaur monetar  Epoca medievală târzie     Sub pardoseala bisericii Stejarul a fost descoperit un tezaur monetar din piese de argint turceşti, ruseşti şi austriace şi monede de aur turceşti şi belgiene şi un grup de 22 de monede ce par a fi aparţinut unei salbe, alcătuit din accele turceşti bătute în timpul sultanilor Mahmud I, Mustafa III şi Hamid I, în perioada 1730-1774.  
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 1959-1960

Muzeul de istorie al orașului București PANAIT I. Panait

Bibliography
1. Darie, Adelina Elena, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Biserica Stejarul, 2019 [PUG] (site record source)
2. Panait, Panait I., Observaţii arheologice pe şantierele de construcţii din Capitală, Cercetări arheologice în Bucureşti, 1963, 139-178, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64952-observatii-arheologice-pe-santierele-de-constructii-din-capitala--cercetari-arheologice-in-bucuresti--1-i-1963 [Publicaţie]
3. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, București, 2017 [Publicaţie]
 
 
Scroll