Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.121
Nume   Situl arheologic Biserica Sf. Troiţă - Brezoianu din Bucureşti (Popa Stoica-Sterpu)
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Reper   Situl se află în Piaţa Walter Mărăcineanu, între strada Brezoianu şi strada Ion Câmpineanu.
Categorie   structură de cult; descoperire funerară
Tip   edificiu religios; necropolă
Descriere   Biserica Sf. Troiţă “Brezoianu” a fost unul dintre lăcaşurile de cult demolate în anii 1959-1960 pentru realizarea unui ansamblu de blocuri în Piaţa Sălii Palatului.
Data ultimei modificări a fişei   17.02.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală târzie    

Ridicată probabil pe locul unei biserici mai vechi în mahalaua Popa Stoica, edificiul din cărămidă a fost construit în 1710 de către clucerul Mănăilă Mărăcineanu pe locul donat de Pătraşcu Brezoianu. În timp numele mahalalei a fost schimbat din Popa Stoica în Brezoianu. Biserica A fost refacută după cutremurul din 1940 şi bombardamentele din 1944.

Săpăturile arheologice din 1959-1960 în partea de vest a bisericii au permis investigarea fundaţiilor ce aveau o înălţime de cca. 1,50 m şi o grosime de 1,40 m, ridicate peste un pat de mortar gros de 3-4 cm sub care erau bătuţi ţăruşi de lemn cu diametre cuprinse între 8-12 cm.

 
Necropolă  Epoca medievală târzie    

În pridvor şi în imediata apropiere a bisericii au fost descoperite, în timpul cercetărilor arheologice din 1960, morminte care, pe baza inventarului funerar (obiecte de port şi podoabă şi monede), au fost datate în sec. XVIII-XIX.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 1960

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti PANAIT I. Panait

Bibliografie
1. Darie, Adelina Elena, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București, 2019 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Panait, Panait I., Observaţii arheologice pe şantierele de construcţii din Capitală, Cercetări arheologice în Bucureşti, I, 1963, 139-178, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64952-observatii-arheologice-pe-santierele-de-constructii-din-capitala--cercetari-arheologice-in-bucuresti--1-i-1963 [Publicaţie]
 
 
Scroll