Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.49
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   B-II-a-B-19387
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti - Biserica Cărămidarii de Jos (Sfântul Trifon)
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Str. Piscului nr. 3, sector 4
Reper   Situl se află în partea de SV a oraşului Bucureşti, pe malul drept al Dâmboviţei, în vechea mahala Cărămidarii de Jos, actualul cartier Tineretului.
Reper hidrografic - nume   Dâmboviţa
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   structură de cult; descoperire funerară
Tip   edificiu religios; necropolă
Descriere   Cercetările arheologice din anul 2000 au condus la identificarea unei biserici mai vechi decât cea existentă azi, cu fundaţii de cărămidă, dar şi a mai multor morminte de înhumaţie Pe baza inventarului funerar, cimitirul a fost încadrat în prima jumătate a secolului XIX, iar biserica în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Din această perioadă datează un tezaur descoperit în anul 1980 şi compus din 1373 de monede din argint, turceşti, emise între anii 1730 şi 1839.
Data ultimei modificări a fişei   07.07.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (Sec. XVIII)    

O biserică de lemn construită în anul 1711 era atestată ca fiind adusă în acest loc de la Slobozia la 1744. Biserica din lemn se presupune că a existat până la 1854, când a fost demontată şi mutată, pe locul ei fiind construită biserica actuală. Cercetările arheologice au evidenţiat că că actuala biserică nu a fost ridicată peste cea veche, ci alături de ea, spre sud, iar fundaţiile bisericii vechi erau din cărămidă.

 
Necropolă de inhumaţie  Epoca modernă (Sec. XIX)    

Între fundaţiile bisericii de secol XVIII a fost descoperit un cavou central dublu, iar în exteriorul bisericii a fost descoperită o necropolă cu înmormântări de secol XIX.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2000

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe

Bibliografie
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2001, 48-49, nr. 32, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1021 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Moței, Raluca, Fișa de sit Ansamblul Bisericii Cărămidarii de Jos, Studiu arheologic. Teritoriul administrativ al Sectorului 4. Zona de Nord, 2019 [PUG]
3. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, București, 2017, 274 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll