Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.205
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Hanul cu Tei
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Punct   Hanul cu Tei
Reper   Hanul cu Tei se află în Centrul Istoric al Bucureştiului, între str. Blănari, nr. 5 şi str. Lipscani, nr. 63-65.
Categorie   locuire; instalaţie
Tip   aşezare; amenajare hidraulică
Descriere   Construcţia hanului a început în anul 1833 (avea doi proprietari, negustorii Atanasie Hagi Gheorghe Polizu şi Ştefan Popovici) şi se găsea între străzile Blănari şi Lipscani. În 1835, după terminarea lucrărilor de construcţie, cei doi îşi împart în mod egal administrarea prăvăliilor. Hanul avea două intrări, una pe str. Blănari, cealaltă pe Lipscani, 28 de prăvălii şi patru magazii (situate deasupra celor două porţi). Ulterior, o parte dintre prăvăliile hanului au fost cumpărate de alţi proprietari. În 1871, a izbucnit un incendiu în Hanul cu Tei acesta fiind stins fără să fi provocat prea multe pagube. Hanul a fost renovat în întregime.
Data ultimei modificări a fişei   29.09.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă  Epoca post-romană (Sec. III-IV p.Chr.)    

Au fost dezvelite trei morminte de înhumaţie (doi adulţi, orientaţi sud-nord şi un copil, orientat est-vest), ce au fost deranjate de construcţia hanului.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XVI)    

Au fost identificate case din paiantă, realizate din bârne late de lemn, pari şi chirpic. Alte case de târgoveţi au fost identificate pe latura vestică a hanului ceea ce ar confirma faptul că iniţial curtea interioară era de fapt o stradă a vechiului oraş. Din secolul al XVII-lea a fost descoperită o construcţie din cărămidă cu două etape de utilizare, etape demarcate de construcţia a două pavaje de cărămidă (prima etapă de utilizare a fost încheiată printr-un incendiu).

 
Aşezare  Epoca medievală târzie - epoca modernă (Sec. XVIII - Sec. XIX)    

A fost identificat un zid în pivniţă ce aparţine unei alte pivniţe anterioare, fiind mai vechi decât hanul. Alături s-a identificat fundaţia unui pilon (1,50 x 0,90 m). Din sec. XIX a fost descoperit un zid, dărâmat din vechime, ce mergea paralel cu fundaţia hanului şi se închidea în unghi drept cu un altul ce se afla pe str. Blănari.

 
Amenajare hidraulică  Epoca medievală târzie - epoca modernă (Sec. XVIII - Sec. XIX)    

Au fost descoperite două instalaţii de drenare a apei din sec. XVI-XVII şi una din sec. XIX.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 1967

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti PANAIT I. Panait
ȘTEFĂNESCU Aristide

Bibliografie
1. Manea, Ioana; Vintilă, Mirela, 2023 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Panait, I. Panait, Hanul cu Tei din Bucureşti, Revista Muzeelor şi Monumentelor - Monumente Istorice şi de Artă, 1978, 20-24, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=57398-hanul-cu-tei-din-bucuresti--revista-muzeelor-si-monumentelor-monumente-istorice-si-de-arta-rmm-mia--2-anul-xlvii-1978 [Publicaţie]
 
 
Scroll