Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.217
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Strada Covaci
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Reper   Situl se află în centrul Istoric, între bulevardul Ion C. Brătianu la est şi strada Şelari la vest.
Categorie   locuire; cale de comunicaţie; instalaţie
Tip   aşezare; stradă; amenajare hidraulică
Descriere   Situl cuprinde descoperiri realizate cu diferite ocazii de-a lungul străzii Covaci, stradă apărută la începutul secolului XX după parcelarea terenului fostei Curţi Domneşti.
Data ultimei modificări a fişei   12.10.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  epoca medievală târzie - epoca modernă    

Pe str. Covaci, la nr. 15-17 au fost descoperite parţial urmele unei locuinţe cu structură din lemn, datată în sec. XVIII, trei gropi de provizii din sec. XVII şi trei gropi de var din a doua jum. a sec. XIX. În colţul de nord/ est al suprafeţei cercetate au fost identificate ziduri ce delimitează trei încăperi dintr-o casă, iar în partea de SE au fost descoperite două ziduri dintr-o altă construcţie. Ambele clădiri au fost datate la începutul sec. XIX şi au fost afectate de incendiul din anul 1847. În a doua jumătate a sec. XIX, pe această parcelă, au mai fost ridicate două case (ce ocupau ambele parcele de la nr. cadastrale 15 şi 17) şi care au rezistat până în ultimele decenii ale sec. XX, când au fost demolate.
Au fost descoperite de asemenea în partea estică a străzii patru fragmente de zid, ce aveau traseul perpendicular pe str. Covaci şi un pavaj din cărămizi. Cele două ziduri situate spre capătul dinspre str. Şepcari aparţin unei clădiri ridicate în prima jum. a sec. XIX şi distruse cel mai probabil în timpul marelui incendiu din anul 1847. În timpul cercetărilor arheologice realizate în anul 2011 pe traseul str. Covaci au fost identificate şi tronsoane din zidurile descoperite în anul 2006. S-a putut observa faptul că zidurile surprinse spre est şi care păreau adosate erau de fapt un singur zid cu o lăţime de cca 1,20 m. Este posibil ca acest zid să aparţină laturii estice a incintei Curţii Domneşti. Aceleiaşi perioade pare că îi aparţine şi zidul al cărui traseu a fost surprins în toate cele trei secţiuni din anul 2006 şi în timpul cercetărilor din anul 2011.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. X-XI)    

Pe str. Covaci, la nr. 15-17 a fost surprinsă parţial în 2001 amprenta unei locuinţe din sec. X-XI.

 
Conductă  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

A fost descoperit un fragment din traseul unei conducte de apă ce funcţiona cel mai probabil în sec. XVIII.

 
Stradă  Epoca modernă (Sec. XIX)    

S-au putut cerceta fragmente din primul aliniament al străzii de după parcelarea Curţii Vechi. Spre capătul vestic al străzii a fost surprins zidul sudic al unei case ce ne indică o direcţie uşor schimbată a aliniamentului de la începutul sec. XIX.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. 2011

Muzeul Municipiului Bucureşti MĂGUREANU Andrei
2. cercetare preventivă 2006

Muzeul Municipiului Bucureşti CUCULEA SANDU Vasilica
3. cercetare preventivă 2001

Muzeul Municipiului Bucureşti NEGRU Mircea

Bibliografie
1. Moței, Raluca-Iuliana, 2023 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Negru, Mircea, Curtea Veche - str. Covaci, nr. 15-17, Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2001, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1306&d=Bucuresti-Curtea-Veche--str-Covaci-nr-15-17-2001 [Publicaţie]
3. Sandu-Cuculea, Vasilica, Cercetări arheologice pe teritoriul Curtii Vechi Domneşti din Bucureşti. Palatul voievodal Curtea Veche. Piațeta de la intersecția străzilor Şelari şi Iuliu Maniu. Piaţa Sf. Anton, Cercetări arheologice în Bucureşti, VIII, 2009, 162-168, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=65091-cercetari-arheologice-pe-teritoriul-curtii-vechi-domnesti-din-bucuresti-palatul-voievodal-curtea-veche-piateta-de-la-intersectia-strazilor-selari-si-iulie-maniu-piata-sf-anton--cercetari-arheologice-in-bucuresti--8-viii-2009 [Publicaţie]
 
 
Scroll