Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.209
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti - Piaţa Naţiunile Unite
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5
Punct   Piaţa Naţiunile Unite
Punct alte denumiri   Fosta Piaţa Splaiului
Reper   Situl se află în Piaţa Naţiunile Unite, la sud de aceasta, sub complexul de imobile construit peste fundaţiile clădirii destinată iniţial a adăposti Senatul României.
Reper hidrografic - nume   Dâmboviţa
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Situl cuprinde vestigii arheologice ale locuirii în această zonă, aflată până la regularizarea din 1881 pe malul stâng al Dâmboviţei, descoperite cu ocazia amenajărilor din timpul construirii blocurilor de locuinţe pe fundaţiile proiectatului Palat al Senatului.
Data ultimei modificări a fişei   05.10.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

Au fost descoperite resturile unor construcţii medievale târzii - o parte a unei încăperi dotate cu câteva conducte şi un fragment de canal de scurs apă, încăpere considerată un bazin, având podeaua realizată din plăci de piatră calcaroasă, delimitată de ziduri descoperite pe o înălţime de cca 0,95 m. Bazinul pare să fi aparţinut unui havuz, element de decor în grădinile casei lui Nicolae Brâncoveanu. Construcţia au fost tăiată de şanţurile de fundaţie ale clădirii destinate Senatului în 1912.

Casa a fost ridicată în anul 1708 de marele spătar Toma Cantacuzino. La mijlocul sec. XVIII ajunsese în stăpânirea logofătului Constantin Brâncoveanu şi mai apoi a fiului acestuia Nicolae. Edificiul figurează în planul Ernst din anul 1791 sub denumirea «Fürst Brankovano aeltere» (=Principele Brâncoveanu cel Bătrân) pentru a se deosebi de reşedinţa fratelui Manolache Brâncoveanu care era situată în apropiere (în prezent Piaţa Unirii) şi care apare notată cu « jungere» (=Principele Brâncoveanu cel tânar). La începutul sec. XIX clădirea ajunsese în posesia marelui ban Grigore Brâncoveanu de la care trece prin succesiune în anul 1832 fiicei adoptive Zoe Mavrocordat, iar mai apoi fiului acesteia Gheorghe Bibescu. Planurile cartografice de la sfârşitul sec. XVIII şi din cursul sec. XIX indică la sud de casă un parc cu alei amenajate. Dupǎ anul 1888 în incintă a funcţionat pentru o perioadă Institutul Bacteriologic al doctorului Victor Babeş. Edificiul a fost reparat şi modificat de mai multe ori în ultimele trei decenii ale sec. XIX, dar la începutul sec. XX ajunsese în stare de ruină. Ultimul proprietar, prinţul George Valentin Bibescu, a vândut în anul 1912 clădirea statului. Edificiul a fost demolat pentru a face loc viitorului Palat al Senatului României. După turnarea fundaţiilor lucrările au fost oprite din cauza primului război mondial şi a lipsei de fonduri. La sfârşitul anilor ’50 peste vechile fundaţii s-a construit un ansamblu de trei blocuri cu parter şi 5 etaje şi un bloc turn supranumit “Gioconda”.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. X - XI)    

A fost descoperit un bordei cu vatră puţin arsă, cu fragmente ceramice similare cu altele descoperite în centrul Bucureştiului datate în aceeaşi perioadă.

 
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XV-XVI)    

Au fost descoperite două locuinţe care au folosit din plin scânduri şi bârne de lemn, distruse prin incendiu.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 1962

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti PANAIT I. Panait
2. cercetare preventivă 1959

Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti PANAIT I. Panait

Bibliografie
1. Stoicescu, N., Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din Bucureşti, Basilica, 2017, 96-97 [Publicaţie]
2. Panait, I. Panait, Însemnări arheologice pe şantierele de construcţii din Bucureşti (II), Bucureşti - Materiale de Istorie şi Muzeografie, VII, 1969, 29-31, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=12722-insemnari-arheologice-pe-santierele-de-constructii-din-bucuresti-ii--bucuresti-materiale-de-istorie-si-muzeografie-bucuresti-mim--vii-1969 [Publicaţie]
3. Panait, I. Panait, Observaţii arheologice pe şantierele de construcţii din Capitală, Cercetări arheologice în Bucureşti, I, 1963, 157-164, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64952-observatii-arheologice-pe-santierele-de-constructii-din-capitala--cercetari-arheologice-in-bucuresti-cab--1-i-1963 [Publicaţie]
4. Panait, I. Panait, Săpăturile din Piața Splaiului, Materiale şi cercetări arheologice, 8, 1962, 788-790, https://www.persee.fr/doc/mcarh_0076-5147_1962_num_8_1_1337#mcarh_0076-5147_1962_num_8_1_T1_0788_0000 [Publicaţie]
5. Vintilă, Camelia Mirela; Moței, Raluca, 2023 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll