Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   44827.11
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   BZ-II-m-B-02349
Nume   Biserica cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” de la Buzău - Biserica Gârlaşi
Județ   Buzău
Unitate administrativă   Municipiul Buzău
Localitate   Buzău
Adresa   str. Primăverii 3
Punct   Biserica Gârlaşi
Reper   Biserica se află la 727m de râul Buzău.
Reper hidrografic - nume   Buzău
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Episcopia Buzăului
Data ultimei modificări a fişei   05.04.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
clopot sec. XIX     Clopotul prezintă inscripţie veche, în care este precizat anul 1871.

Clopotul a fost daruit de catre ctitorul Mihail Mincu. Clopotul se afla in Gomoeşti, conform documentelor din 1938, prezente in fasciculă.
 
Biserică  Epoca modernă (1780) românească  

Biserica Gârlaşi cu hramul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena a fost zidită în 1790 de către medelnicerul Mihai Mincu Buzoianu. Până în 1888, biserica Gârlaşi a servit drept biserică de mir, însă a scazut numărul preoţilor bisericii, astfel încât după o perioadă, aceasta a fost complet părăsită, motiv pentru care a ajuns în stare de ruină. În 1933, profesorul C. Dumitrescu, preşedintele Comitetului de restaurare, a solicitat aprobarea lucrărilor ce au fost în valoare de 100.000 Iei, iar în 1933-1939 au avut loc lucrări de restaurare a bisericii,sub conducerea lui St. Becu, când a fost pus acoperiş nou şi i s-a făcut un corp provizoriu de scânduri, s-a scos igrasia şi s-a reconstituit clopotniţa iar la finalul lucrărilor, biserica a fost sfinţită. În 1940, H. Teodoru a propus consolidarea bisericii prin centuri cu tiranţi montaţi la turlă. Pictura a fost restaurată prin Sandu Dima în 1942 şi a fost recepţionată de Titel Benea. În 1940 au loc noi lucrari de reparaţii ale bisericii, precum montarea tâmplăriei ferestrelor turlei, refacerea acoperişului, refacerea tencuielilor din pronaos, repararea crăpăturilor zidurilor, construirea unei turle din beton armat şi cărămidă, însa datorită lipsei materiei prime, aceasta a fost construită doar parţial cu beton armat, doar la patul turlei, nu şi la stâlpii acesteia. În acelasi an au fost întrebuinţate fonduri pentru construcţia clopotniţei bisericii. În urma cutremurului din noiembrie 1940, noua turlă a fost avariată, motiv pentru care s-a considerat necesară dărâmarea părţii de deasupra patului turlei. Aceasta a fost reconstruită în 1941.

Naosul este despartit de pronaos prin doua coloane care sprijina cele trei arcuri. Pridvorul este impodobit cu coloane simple. Conform unui act din 1935, pridvorul si interiorul bisericii au fost impodobite cu fresce realizate la constructia bisericii. Usa de la intrare are ancadrament de piatra, cu ornamente placute. De asemenea, chenarele ferestrelor au si acestea detalii ornamentate din piatra. In pronaos exista un mormant acoperit cu o piatra de mormant sparta in mai multe bucati. Aceasta a fost cunoscuta si drept "Biserica cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor" si a fost inzestrata cu case imprejur, doua pietre de moara, si mosie si a fost inchinata schitului Poiana Marului din judetul Ramnicu Sarat. Un referat din 1939 afirma faptul ca biserica a avut mosii, o moara, o casa a mosiei, precum si o gradina mare cu pomi fructiferi, proprietati care ar fi fost contropite de un mare proprietar, C.N. Caloenescu.

BZ-II-m-B-02349 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 697, poz. 543 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Fasciculă cuprinzând toate actele legate de "Biserica cu hramul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena (Gârlași) de la Buzău", Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” (Gârlași), mun. Buzău, Imprimeria Națională, 1933-1944, https://arhivacomisiuniimonumentelor.ro/0763-biserica-sf-imparati-constantin-si-elena-garlasi-mun-buzau/ [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
3. Opriș, Carol Ioan, Mousaios, vol. IV, Partea I, 1994, 401 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, 2015 [Ordin MCC]
 
Fotografii sit

Scroll