Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   28255.14
Nume   Descoperirea izolată de la Cefa - Hotari
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Cefa
Localitate   Cefa
Punct   Hotari
Punct alte denumiri   Orezărie
Reper   Situl se află pe malul stâng al Canalului Radvani.
Reper hidrografic - nume   Canalul Rădvani
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Categorie   descoperire izolată
Tip   artefact
Observații   Localizarea a fost realizată prin compararea hărţii din PUG, cu harta topografica, precum şi cu rezultatele cercetarii arheologice din zona numită Hotari.
Data ultimei modificări a fişei   11.07.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Descoperire izolată  Epoca medievală (sec. XI-XII)    

Cu ocazia săpării unui canal de scurgere, au fost realizate săpaturi arheologice, în urma cărora au fost descoperite în partea de nord a zonei Hotari/Orezărie un miez de obsidian de culoare verzuie-negricioasă, iar în partea de sud a aceluiaşi loc, au fost descoperite cioburi şi o lamă de obsidian de culoare cenuşie.În mai multe puncte din acest loc de pe malul stâng al Canalului Rădvani au fost descoperite, în timpul săpării unor canale laterale, resturi de vase. Ca formă se remarcă vasele-borcan şi căldările de lut de dimensiuni mijlocii, executate la roata de picior, din pastă omogenă de culoare neagră, cenuşie, maronie şi cărămizie cu nisip bine cernut. Erau ornamentate cu incizii pe umăr şi cu benzi de linii drepte. În cazul unor exemplare, alternau cu benzi de linii vălurite. Uneori liniile în val sunt trasate neglijent şi reprezentau probabil singurul decor. Linia simplă în val apare şi sub buza unor căldări de lut. Pe baza caracteristicilor tipologice şi stilistice atribuim aceste materiale sec. XI-XII.

 

Bibliografie
1. Crișan, Ioan, Aşezări, monumente şi descoperiri feudale timpurii şi feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid şi Sîntandrei (jud. Bihor), Crisia, XX; anul 1990, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1990, 129-157, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=25313-asezari-monumente-si-descoperiri-feudale-timpurii-si-feudale-din-hotarele-comunelor-cefa-nojorid-si-sintandrei-jud-bihor--crisia--xx-1990 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Crișan, Ioan, Descoperiri arheologice în hotarul localităţii Cefa (jud. Bihor), Crisia, XVII; anul 1987, Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 1987, 19-35, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=22861-descoperiri-arheologice-in-hotarul-localitatii-cefa-jud-bihor--crisia--xvii-1987 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll