Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   12796.18
Nume   Valul de pământ de la Chesinţ - Valul roman III
Județ   Arad
Unitate administrativă   Zăbrani
Localitate   Chesinţ
Punct   Valul roman III
Punct alte denumiri   Iarc, Valea Ţiganilor
Reper   Obiectivul arheologic se află la 900 m E de biserica ortodoxă din Chesinţ; la 3,26 km SV de biserica catolică din Neudorf; la 2,9 km S de intersecţia DJ 691 Alioş – Neudorf cu DJ 682 Zăbrani – Neudorf şi la 170 m E de versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor.
Reper hidrografic - nume   Valea Ţiganilor
Reper hidrografic - tip   pârâu
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   sistem defensiv
Descriere   Obiectivul arheologic este amplasat în versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor, urmărind aproximativ curba de nivel de 175 de m, la jumătatea distanţei dintre talvegul pârâului respectiv şi fruntea promontoriului creat de confluenţa Pârâului Valea Cufundoasa cu Pârâul Valea Ţiganilor.
Observații   Structura este parte a unui ansamblu reprezentând cea mai estică fortificaţie liniară care traversează întreg Banatul de la nord la sud, fiind identificată sub denumirea generică de „Valul roman III”. Această structură poate fi surprinsă pe teritoriul României între localităţile Jamu Mare (jud. Timiş) şi Neudorf (jud. Arad) însumând 108,6 km.

Valul III este cercetat invaziv din câte cunoaştem până astăzi, în zona Remetea Mare, printr-o săpătură preventivă a cărei rezultate ştiinţifice au fost publicate de către Dorel Micle şi colaboratorii în anul 2016 şi, mai recent, în zona Moşniţa-Bucovăţ, rezultate rămase inedite.
Descoperitor   Liviu Măruia, Bogdan Seculici, Lavinia Bolcu, Cristian Floca, Ioan Vedrilă, Andreea Gogoşanu
Data descoperirii   2009
Stare de conservare   medie / 20.01.2016
Riscuri antropice   Agricultură intensivă: 3 / 20.01.2016
Data ultimei modificări a fişei   01.04.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie liniară  Postromană (secolele II-V p. Chr.)    

Lipsa unor investigaţii arheologice punctuale şi precise împietează, deocamdată, asupra unei datări mai precise.

Investigaţiile arheologice sistematice de teren nu au evidenţiat în acest areal nici un fel de artefacte arheologice. Valul „roman” se păstrează pe o lungime de 540 m, având o înălţime actuală de cca. 1,5 m, o lăţime pe muchie de cca. 3 m şi o lăţime la bază de cca. 10 m. Şanţul, amplasat spre E, are o adâncime păstrată de peste 1m.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2009

Universitatea de Vest din Timişoara MĂRUIA Liviu
SECULICI Bogdan
BOLCU Lavinia
VEDRILĂ Ioan
FLOCA Cristian
GOGOȘANU Andreea

Bibliografie
1. Măruia, Liviu; Seculici, Bogdan; Bolcu, Lavinia; Vedrilă, Ioan; Gogoșanu, Andreea; Floca, Cristian [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Pădureanu, E.D., Contribuţii la repertoriul arheologic de pe Valea Mureşului Inferior şi a Crişului Alb, Crisia, 15, 1985, 32 [Publicaţie]
3. Floca, Cristian, Studiu de fundamentare privind identificarea și delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic, precum și a zonelor de protecție din cadrul perimetrelor încadrate planului urbanistic general al comunei Chevereșu Mare, județul Timiș, 2023 [Studiu istoric]
 
 
Scroll