Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   54984.82
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CJ-II-m-A-07380
Name   Situl Bisericii reformate Mathias din Cluj-Napoca - Uliţa Lupilor (Biserica Reformată-Calvină / Farkas utcai református templom)
County   Cluj
Commune   Municipiul Cluj-Napoca
City/Town/Village   Cluj-Napoca
Address   Strada Mihail Kogălniceanu 21
Place   Uliţa Lupilor
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Biserica Mathias este al doilea monument gotic important al Clujului şi unul din cele mai importante din Transilvania, atât prin amploarea construcţiei cât şi prin faptul ca arhitectura oglindeşte ultima fază a goticului în Transilvania. Având aspectul unui castel medieval, biserica mai este denumită şi Biserica-Cetate, dar şi Biserica Reformată-Calvină de pe strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca (în maghiară Farkas utcai református templom, în germană Reformierte Kirche in der Wolfsgasse) din imediata apropiere a bastionului Croitorilor. Biserica mai este cunoscută şi sub numele de Biserica Reformată Centrală sau Biserica Reformată de pe Uliţa Lupilor. Numele Uliţei Lupilor, una din cele mai vechi străzi ale Clujului, este menţionat în documentele medievale ca Platea Luporum. După unirea din 1918, numele Uliţei Lupilor a fost schimbat în "strada Mihail Kogălniceanu", care a rămas până în prezent denumirea oficială a străzii. În sec. XV (1579), biserica trece la ordinul iezuiţilor, iar la începutul sec. XVII (1603), biserica este devastată din cauza valului de populaţie unitariană. În 1622 biserica este donată reformaţilor calvini.
State of preservation   foarte bună / 10.01.2011
Ownership   privat
Owner   Parohia
Last record update   18.07.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (1486 - 1494; 1638-1647)    

Ridicată de Matei Corvin între 1486-1494, pentru o mănăstire aparţinând ordinului franciscan al minoriţilor, biserica Mathias se încadrează în categoria bisericilor cu o singură navă, cor poligonal de proporţii foarte mari dar fără clopotniţă. Lucrările la edificiu au fost conduse de călugărul minorit Johannes.

Biserica de piatră, în prima fază de construcţie, ridicată de Matei Corvin între 1486-1494 pentru ordinul franciscanilor, avea o singură navă şi un cor poligonal de proporţii uriaşe. În sec. XVI, biserica suferă numeroase prefaceri determinate mai ales de trecerea de la ordinul franciscan la cel iezuit. În sec. XVII, după ce este donată bisericii reformate, are loc a două fază de construcţie a bisericii, între anii 1638-1647, lucrări importante făcute de principale Gheorghe Rakoczi I. Se execută o nouă boltă pe nervuri de piatră în sistem stelat, mai scundă decât originalul, se înalţă un masiv turn de piatră alipit colţului de sud-est al bisericii. Tot atunci se ridică cele două portale în stil renaştere pe fatale de nord si sud ca şi amvonul. Între anii 1910-1912 s-au făcut primele restaurări ce au înlocuit balcoanele de lemn ridicate între 1800-1820 cu cel actual de piatră. A doua restaurare începută în 1959 a repus în funcţiune galeria prin refacerea ei în vechea boltire gotică în ogivă.

 
Claustru  Epoca medievală dezvoltată (1516-1603)    

Claustrul adăugat pe latura sud a bisericii în 1516 a fost dărâmat la încep. sec. XVII (1603), din el păstrându-se doar o galerie acoperită cu arcade, alipită faţadei sud. Ancadramentul de piatră al intrării vest a galeriei datează din 1760.

 
Turn  Epoca medievală (1622)    

Turnul este o construcţie alipită ulterior bisericii la 1622, având 4 nivele. Parterul şi etajul erau legate printr-o scară prinsă în grosimea zidului, ulterior înzidită, iar legătura de la etaj cu zidurile superioare se făcea prin exterior printr-o scară de lemn.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2022

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca ZSOLT Csók
LÁSZLÓ Keve
MĂRGINEAN Florin
NAGY Szabolcs
TODA Oana
Universitatea Sapientia Cluj-Napoca LUPESCU Oana

Bibliography
1. Dumitrescu, Ion, Mănciulescu, Rodica, Metode aplicate la restaurarea a două monumente gotice din Cluj: Biserica Sf. Mihail şi Biserica reformată Mathias, Monumente Istorice. Studii şi lucrări de restaurare, DMI, Bucureşti, 1967, 13-38 [Publicaţie] (site record source)
2. Csók, Zsolt, 99. Cluj-Napoca, jud. Cluj Punct: Str. M. Kogălniceanu cu străzile adiacente (Gaál Gábor, Hermann Oberth, Emmanuel de Martonne), Cronica Cercetărilor Arheologice din România - campania 2022, Institutul Național al Patrimoniului, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște., București, 2023, 520-526 [Publicaţie]
 
 
Scroll