Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   40250.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   BV-I-s-A-11267
Nume   Situl arheologic de la Codlea - Măgura Codlei
Județ   Braşov
Unitate administrativă   Municipiul Codlea
Localitate   Codlea
Punct   Măgura Codlei
Punct alte denumiri   Schwarzburg, Cetatea Neagră, Feketahalom
Punct alte denumiri, alte limbi   Schwarzburg
Reper   Situl arheologic este localizat la 4-5 km de oraş, pe primul vârf aflat la sud de înălţimea maximă a masivul Măgura Codlei, pe culmea muntosă, la cota 980 m, în prelungirea măgurii dinspre satul Holbav şi la vest de pârâul Valea Lată.
Reper hidrografic - nume   Valea Lată
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   creastă de munte
Categorie   locuire
Tip   fortificaţie
Suprafața sitului   1 ha
Regim de proprietate   stat
Data ultimei modificări a fişei   08.09.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie  La Tène (sec. I a. Chr. - I p. Chr.) dacică     BV-I-m-A-11267.02 
Fortificaţie  Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII) neprecizată  

Incinta fortificată este alungită de-a lungul unei creste stâncoase, cu o dezvoltare axială nord-sud, pe o distanţă de 150-200 m şi o lăţime de cca. 30 m. Din loc în loc, zidul de curtină al laturii de est a fost sprijinit de contraforturi scurte. Pe latura de vest, mai puţin vulnerabilă datorită pantelor accesntuate, nu se văd urme ale unor contraforturi. Zidurile fortificaţiei au o grosime de aproximativ 1,50 m, iar elevaţia maximă este în prezent de numai 0,80 m. O cisternă cu un diametru de cca. 3,40 m şi o adâncime de peste 3 m, a fost săpată parţial în stâncă. În interiorul foarte accidentat, sunt vizibile şi astăzi o serie de amenajări tăiate în stâncă locală, care au constituit dotările funcţionale ale cetăţii (locuinţe, depozite, ateliere). Un turn, amenajat pe un mamelon de rocă nativă, pare să fi străjuit intrarea dinspre nord. Tot la nord, la cca. 145 m de cetate, a fost construit un zid gros de 3 m, perpendicular pe calea de acces. La nord-est, zidul-scut avea o mică intrare, în dreptul căreia se evidenţiază câteva trepte din tuf vulcanic. După unele opinii, acestea provin de la o construcţie anterioară epocii medievale, mai precis de la o cetate dacică. Din incinta cetăţii medievale pare să provină şi vasul din bronz cu trei picioare, semnalat de literatura veche de specialitate ca descoperire întâmplătoare. Astfel de recipiente, numite vase ostăşeşti (dreifussgässe, lb. germ.), au fost descoperite cu prilejul săpăturilor arheologice din anii ’70, din păcate încă nepublicate.

BV-I-m-A-11267.01 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 1977

* COSTEA Florea
2. cercetare sistematică

* POP I.i.
* COSTEA Florea

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Costea, Florea, Repertoriul arheologic al judeţului Braşov, 1996, 100-101 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
3. Costea, Florea, Repertoriul arheologic al judeţului Braşov, 1996, 155 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
4. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 364, poz. 41-43 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
5. Sana, Daniel Vasile; Vasilescu, Florela, Cornea Călin Ioan, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic și regulament local de urbanism pentru municipiul Codlea, Jud. Brașov, 2013 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll