Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   69919.12
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   DJ-II-m-B-07947
Nume   Biserica cu hramul "Sfântul Nicolae şi Sfânta Paraschiva" de la Craiova
Județ   Dolj
Unitate administrativă   Municipiul Craiova
Localitate   Craiova
Adresa   Str. Brânduşa 12
Reper   Biserica se află în zona centrală a municipiului Craiova, în imediata apropiere a Bisericii Madona Dudu şi a Şcolii Centrale de Fete (azi Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei).
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Parohia Brânduşa
Data ultimei modificări a fişei   20.09.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă (secolul al XVIII-lea)   1793 

Biserica Brânduşa se află şi astăzi în forma pe care a avut-o la întemeiere, în anul 1793. Ea este construită din zid de cărămidă subţire în formă de corabie (navă), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis susţinut de patru stâlpi rotunzi de cărămidă. Nu are turle, fiind singura biserică din Craiova construită în acest stil.

Deşi anul zidirii nu se cunoaşte cu exactitate, se consideră că Biserica Brânduşa a fost zidită din temelie în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Ctitorii lăcaşului au fost şetrarul Ştefan Pârşcoveanu, stolnicul Ioan Brăiloiu, Dumitrache Vicşoreanu, logofătul Radu Pleşoianu şi căpitanul Radu Măinescu (din familia de moşieri Măinescu). Un an mai târziu, în 1794, sfântul lăcaş era finalizat integral, credincioşii din zonă putând participa la slujbe euharistice şi alte servicii liturgice. Într-un minei tipărit la Râmnic apare o însemnare despre biserică făcută de unul dintre preoţii care slujeau la Biserica Brânduşa în 1794: “Acest Mineiu al lunii lui Ghen(ar) este al sfintei Biserici ce se prăznuieşte hramul Sfântului Erarh Nicolae şi Prea Cuvioasa Parascheva din Craiova, ce se cheamă Brânduşa şi am scris eu să se ştie, iunie 4, 1794, Poapa Iovan ot tam”.

 

Bibliografie
1. Lista monumentelor istorice 2015 - județul Dolj, Monitorul Oficial al României, partea I, Nr, 113 bis/15.II.2016, București, 2016, 1323, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-DJ.pdf [Baza LMI] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll