Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   83534.41
Nume   Aşezarea de la Cristuru Secuiesc - Cinema/Magazin (Mozi/Áruház)
Județ   Harghita
Unitate administrativă   Oraş Cristuru Secuiesc
Localitate   Cristuru Secuiesc
Adresa   Piaţa Libertăţii, nr. 52
Punct   Cinematograful Arta
Utilizare teren   locuire
Descriere   La săparea fundaţiei pentru cinematograful "Arta", au fost deranjate urmele unor locuiri medievale. Cu ocazia săpăturilor de salvare, I. Molnar şi A. Szekely au observat urme de locuire din sec. XIII - XV: vetre de foc, podele de lut, bordeie, cuptoare, gropi, precum şi un mormânt orientat cu capul spre SSE.
Observații   Situl a fost grav afectat de construcţia cinematografului „Arta”.
Data descoperirii   1972
Suprafața sitului   1839 mp
Stare de conservare   grav afectat / 11.03.2013
Riscuri antropice   Demolare: 5 / 11.03.2013
Data ultimei modificări a fişei   21.05.2013
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Locuire  Epocă medievală (Sec. XIII - XVIII)    

S-au descoperit fragmente ceramice datate în sec. XIII - XV, zgură şi lupe de bronz din sec. XIII - XIV. Într-unul din şanţuri, sub straturile medievale s-a descoperit o groapă adâncă de 3,15 m, umplută cu pământ cenuşiu în care s-au găsit fragmente ceramice de sec. XIII - XV, bucăţi de piele, seceri şi cuţite, o cataramă de cupru ornamentată cu minuscule gotice, o piuliţă sculptată dîn andezit şi bucăţi de lipitură cu urme de bârne. În 1976 s-au descoperit urmele unui bordei datat după fragmente ceramica ca fiind de secol XIII, un cuptor cu vatră pavată, ceramică din sec. XIII - XIV, gropi menajere din sec XIII. S-a descoperit o fântână adânca de 4,70-4,80 m, căptuşită cu bârne de lemn, iar spre fund este căptuşită cu pietre. Din fântână s-au scos fragmente ceramice, vase de lemn din sec. XIV - XV, apărătoarea unui cuţit mare şi zgură. De asemenea, s-au mai descoperit fragmente ceramice şi de cahle din sec. XIII - XVIII, un vârf de săgeată de fier, seceri, cuţite, toata unui vas de cupru, o potcoavă, rozeta unui pinten, nişte cuie din evul mediu târziu; un mâner de os ornamentat, un tipar de piatră din evul mediu târziu.

 
Mormânt  Epocă medievală    

Mormântul era orientat cu capul spre SSE. Într-un sicriu în formă de ladă, după determinarea lui I. Molnar, se afla o femeie tânără, fără inventar, cu braţele întinse de-a lungul corpului. Mormântul era acoperit de straturi medievale tărzii - moderne.

 

Bibliografie
1. Kosza Antal, 2010 [Fişă de sit]
2. Cavruc, Valeriu, Repertoriul arheologic al județului Harghita, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 99-100 [Publicaţie]
 
 
Scroll