Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   83534.43
Nume   Situl arheologic de la Cristuru Secuiesc - Cartierul Kossuth Lsajos II
Județ   Harghita
Unitate administrativă   Oraş Cristuru Secuiesc
Localitate   Cristuru Secuiesc
Adresa   Cartierul Kossuth Lsajos, bloc B11
Punct   Bloc B11
Reper   În faţa bocului B11
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Cu ocazia construirii cartierului, în faţa blocului B11, a fost secţionată cu un şanţ o locuinţă de tip bordei, de epocă arpadiană, arsă.
Observații   Situl a fost grav afectat de constructia blocurilor.
Data descoperirii   1981
Stare de conservare   grav afectat / 12.03.2013
Riscuri antropice   Demolare: 5 / 12.03.2013
Data ultimei modificări a fişei   12.03.2013
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epocă medievală (Sec. XIII)    

Locuinţa avea dimensiunile de 5,20-5,40 X 4,50-4,80 m, groapă dreptunghiulară, adâncită până la 1,18-1,24 m faţă de nivelul solului. Lângă pereţi au fost observate urmele unor laviţe de 9-12 cm înălţime. Intrarea în locuinţă era pe latura de nord şi era lată de 1,20 m. Pe latura de est s-au găsit tocul uşii, două colţare şi un zăvor de fier. Podeaua , groasă de 4-9 cm, era compusă din pietriş, nisip, bucăţi de lut galben, conţinând fragmente ceramice, bucăţi de var şi bucăţi de cărămizi.
Au fost descoperite, în colţul estic, urmele unui cuptor de mari dimensiuni, construit din cărămizi medievale refolosite. Printre cărămizi a fost descoperit piciorul unui cazan de bronz, topit şi patru vase sparte. Cuptorul a fost construit pe un strat de lut, gros de 16-17 cm.
Spre colţul de nordic al locuinţei a fost descoperită o laviţă în forma de L care se înălţa peste podea cu 7-10 cm, avea laţimea de 60-85 cm şi era făcută din lut galben, amestecat cu cărbune şi bucăţi de lipitură.
Printre dărâmăturile locuinţei s-au mai descoperit numeroase piese, majoritatea de fier: seceri, un cosor, vârful unei furci de fier, fragmente de cuţite, o scară, potcoave, vârfuri de suliţe, două încuietori de ladă, patru zăvoare, o toartă de fier a unei găleţi, verigi, peste 100 de cuie, fragmente ceramice şi o fusaiolă, fragmente de oase de anumale, scoici de râu. Pe podea s-au descoperit urme de scânduri groase de 6-15 cm, carbonizate.
În interiorul clădirii, în spatele intrării acoperite de dărâmături, au fost dezvelite fragmentele a două schelete umane: un craniu tăiat deasupra ochiului drept, mai multe fragmente din alt craniu şi câteva fragmente de oase ale picioarelor.

Nu s-a descoperit vatra propriu-zisa a cuptorului şi nici cărămizile de jos. Lângă locuinţă au fost dezvelite câteva gropi şi o vatră.

 

Bibliografie
1. Kosza Antal, 2010 [Fişă de sit]
2. Cavruc, Valeriu, Repertoriul arheologic al județului Harghita, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 100-101 [Publicaţie]
 
 
Scroll