Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   156339.02
Nume   Aşezarea de epocă postromană de la Dragşina - Terasa Timişului
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Chevereşu Mare
Localitate   Dragşina
Punct   Terasa Timişului
Reper   Aşezarea a fost descoperită pe terasa înaltă a râului Timiş.
Reper hidrografic - nume   Timiş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Observații   În lucrarea s-a privind Dacia sud-vestică în secolele III-IV, Doina Benea publică, în anul 1996, date despre o aşezare rurală complexă, descoperită se pare de către prof I. Brădeanu în malul Timişului. Verificată ulterior de către autoare, alături de Alexandru Rădulescu şi Florin Draşovean, aşezarea se distinge atât prin dimensiunea ei impozantă, cât mai cu seamă prin descoperiri, aici ieşind la lumină din malul erodat de ape un cuptor de olar şi mai multe tuburi suflante, care serveau aceluiaşi meşteşug. Acesta este motivul pentru care aşezarea a fost considerată un centru de olărie, beneficiind de un studiu dedicat, aparţinând lui Dorel Micle, în limba franceză, publicat un an mai târziu, în 1997.

Segmentul din malul stâng al râului, aflat la 1,4 km N-NV faţă de localitatea Dragşina, lung de cca 1 km şi care până în anii 2010 prezenta eroziune, a fost verificat în vederea studiului de fundamentrare pentru PUG 2023, însă s-a constatat că Administraţia Apelor Banat a intervenit asupra malului, care a fost consolidat cu bolovani de piatră de mari dimensiuni, process care a stopat eroziunea. Astfel, malul nu mai prezintă vizibilitate, iar situl nu a putut fi confirmat în teren şi delimitat. Din acest motiv, localizarea acestei descoperiri rămâne un obiectiv pentru cercetări viitoare.

Localizarea actuală din RAN şi Serverul Cartografic rămâne deocamdată una aproximativă, bazată pe propunerea din Studiul de fundamentare pentru PUG.
Data ultimei modificări a fişei   27.03.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Postromană (secolele III-IV p. Chr.)        

Bibliografie
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperiri arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 95 [Publicaţie]
2. Mare, Mircea, Banatul intre secolele IV-IX, Timişoara, 2004, 170 [Publicaţie]
3. Floca, Cristian, Studiu de fundamentare privind identificarea și delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic, precum și a zonelor de protecție din cadrul perimetrelor încadrate planului urbanistic general al comunei Chevereșu Mare, județul Timiș, 2023 [Studiu istoric]
 
 
Scroll