Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   41505.03
Nume   Fortificaţia preistorică de la Drumul Carului - La Cetăţuie
Județ   Braşov
Unitate administrativă   Moieciu
Localitate   Drumul Carului
Punct   La Cetăţuie
Reper   Situl se află pe sensul de coborâre spre Braşov, în dreptul ultimului grupaj de pensiuni („Hanul Dorului”). Hărţile indică toponimul La Cetăţuie, pe cumpăna apelor între Valea Grădiştii (est) şi V. Sbârcioarei (este continuarea, în aval, a V. Rogoazei), spre vest.
Forma de relief   munte
Utilizare teren   pădure
Categorie   construcţie militară
Tip   fortificaţie de pământ
Descriere   Situl este amplasat pe o înălţime dominantă care supraveghează variantele de drum din jur, pe vechiul traseu de acces în pas.
Observații   Toponimul La Cetăţuie a creat confuzie, fiind legat de unii arheologi de castrul roman (care se află însă câţiva kilometri mai sus). Din acest loc se desprinde un drum secundar (de fapt: un drum vechi), la dreapta şoselei (SE), iar veritabila Cetăţuie a fost identificată, datorită LiDAR, aproape 600 de m mai jos, dincolo de Resort Garden (cea mai apropiată pensiune de obiectiv). Suprafaţa sitului este împărţită între cel puţin două proprietăţi (una care figurează în aplicaţia cadastrală de la ANCPI, una – nu. Modul cum s-a achiziţionat o jumătate de deal sugerează o viitoare investiţie turistică, afectând direct situl.
Descoperitor   Eugen S. Teodor
Data descoperirii   10 -11 septembrie 2020
Suprafața sitului   0,4 ha
Stare de conservare   bună / 02.09.2021
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 02.09.2021
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   13.10.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
fortificaţie  Preistorie nespecificată  

Un vârf de deal, aparent parţial nivelat, de formă generică trapeziodală, de 76 x 34 m (cu lungimea orientată SV-NE). Modificări antropice evidente se găsesc numai pe latura scurtă de SV, unde a fost săpat un şanţ pentru bararea botului de deal, blocând accesul cel mai uşor. Celelalte laturi au fost probabil închise numai cu palisadă (care nu a lăsat însă urme peremptorii). Cetatea are drumuri mai vechi sau mai noi pe toate laturile, dominându-le prin altitudine pe toate. Pe suprafaţa împădurită (centrul este cu mici luminişuri) nu am reuşit să găsim artefacte care să uşureze datarea, dar este o situaţie tipică pentru aceste fortificaţii din lungul drumului transcarpatic.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2020

S-au efectuat și cercetări aeriene.

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" TEODOR Eugen Silviu

Bibliografie
1. nepublicată, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll