Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   101546.01
Nume   Mormântul getic de la Făcău - Balta Făcău Est A
Județ   Giurgiu
Unitate administrativă   Bulbucata
Localitate   Făcău
Punct   Balta Făcău Est A
Reper   Situl se află la aproximativ 850 de metri nord-nord-est de satul Făcău, pe malul stâng al Ilfovăţului, pe drumul comunal DC 138, pe traseul unui canal de irigaţie care coboară apoi în pantă spre Ilfovăţ.
Reper hidrografic - nume   Ilfovăţ
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă înaltă
Utilizare teren   agricultură, drum, canal de irigaţie
Categorie   descoperire funerară
Tip   tumul
Descriere   Mormântul getic a fost descoperit şi distrus cu ocazia săpării unui canal de irigaţie, în anul 1968, pe un teren aparţinând Gospodăriei de stat Mihăileşti. Locul se afla pe terasa înaltă, stângă, a pârâului Ilfovăţ şi este situat la o depărtare de aproximativ 1 km NE de satul Făcău de pe malul celălalt al apei. Terasa înaltă stângă a Ilfovăţului se remarcă printr-o vălurire a terenului; în această configuraţie geografică, locul unde a survenit descoperirea se află pe una dintre înălţimile maxime. Canalul, a cărui deschidere a dus la găsirea obiectelor, străbatte pe axa NE-SV un teren plan, pentru ca apoi să coboare în pantă repede către lunca râului.
În urma unei periegheze din anul 2021 a fost identificat locul descris în anul 1968, distanţa fiind exactă, direcţia canalului având însă orientarea VNV-ESE.
Obiectele au fost găsite împreună, în punctul unde canalul de irigaţie intersectează linia din care terasa începe să coboare în pantă.
Observații   Mormântul getic a fost distrus de canalul de irigaţii iar în prezent în zona respectivă trece şi DC 138.
Data descoperirii   1968
Suprafața sitului   3579 mp
Stare de conservare   grav afectat / 04.12.2021
Riscuri antropice   Afectare parţială: 5 / 04.12.2021
Data ultimei modificări a fişei   22.12.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Mormânt de incineraţie  La Tène (secolul al IV-lea a. Chr.) getică  

Mormântul a fost de incineraţie. Obiectele de inventar recuperate au fost următoarele: vas fragmentar din lut, cană cu toartă din lut, vas mic, fragmentar, din lut, fragmente aparţinând unui vas mare de lut, fragment din marginea unui vas în formă de clopot, două fragmente de la un alt vas de lut, coif de bronz, vârfuri de lance din fier, zăbală fragmentară din fier, verigă din fier.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2021

S-a desfășurat în septembrie 2021.

Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi KOGĂLNICEANU Raluca
2. recuperare material arheologic 1968

Muzeul de Istorie al Municipiului București CONSTANTINIU Margareta
Muzeul Național de Istorie a României LEAHU Valeriu

Bibliografie
1. Constantiniu, Margareta, Leahu, Valeriu, Mormânt getic în preajma Bucureștilor, Studii și Cercetări de Istorie Veche, 19, 2, Academiei Republicii Socialiste România, București, 1968, 195-209 [Publicaţie]
2. Kogălniceanu, Raluca, Fișă de sit arheologic nr. 2 - Situl Făcău - Balta Făcău Est A (mormânt getic), Studiu arheologic aferent PUG-ului comunei Bulbucata, județul Giurgiu, București, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
3. Kogălniceanu, Raluca, Studiu arheologic aferent PUG - ului comunei Bulbucata, județul Giurgiu, Planul Urbanistic General al comunei Bulbucata, județul Giurgiu, București, 2021 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll