Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   40964.12
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   BV-II-a-A-11695
Nume   Cetatea de la Feldioara
Județ   Braşov
Unitate administrativă   Feldioara
Localitate   Feldioara
Adresa   str. Goga Octavian
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Descriere   Cetatea de la Feldioara a fost construită pe un bot de deal, înalt de cca 15 m, situat în extremitatea estică a terasei pe care se află satul. Teritoriul cetăţii este despărţit de restul platoului printr-un larg şanţ de apărare, adânc de aproximativ 10 m, cu o deschidere de 35 m în forma literei „U”.
Ruinele cetăţii de la Feldioara constau dintr-un turn de formă pătrată cu două etaje, construit în stil romanic târziu. Un alt turn se găseşte la 74 m în extremitatea estică a botului de deal. Cele două turnuri aflate în axul botului de deal, aproximativ est-vest, sunt legate cu o curtină înaltă de aproximativ 6 m. Cetatea are un plan care urmăreşte configuraţia terenului, asemănător unui bob de fasole. Zidul de incintă, cu grosimi variabile între 1-1,5 m, s-a păstrat intact pe latura de sud pe circa 35 m iar pe latura de nord pe o distanţă de 24 m. Restul zidului de incintă s-a păstrat pe înălţimi diferite, cu excepţia laturii de nord-est unde distrugerile fac ca, din vegetaţie, să se distingă doar o urmă de zid. Intrarea în cetate se făcea pe latura de sud, la aproximativ jumătatea distanţei dintre cele două turnuri rectangulare. Calea de acces a fost apărată de o barbacană (care nu se mai păstrează) iar curtina sudică de un zwinger care se află la o distanţă de 2-3 m faţă de zidul cetăţii.
A fost evidenţiată următoarea succesiune stratigrafică: cel mai vechi nivel de locuire aparţine neoliticului, urmând în ordine epoca bronzului, Hallstatt, La Tène, roman şi medieval începând din secolul al XIII-lea. Cercetarea arheologică de la cetate, desfăşurată între 1991-1995, şi-a propus să stabilească fazele constructive şi mai ales să identifice şi să dateze prima fază. În anii 2013-2014 s-au desfăşurat cercetări preventive fiind determinate de proiectul de restaurare comandat de către primăria com. Feldioara. Au fost completate datele referitoare la fazele de construcţie si de refacere ale cetăţii.
Cercetările preventive din 2015 au venit în continuarea celor din 2013-2014. Acestea au ca scop: coborârea nivelului de călcare în partea de est a cetăţii cu cca 0,80-1,00 m; efectuarea de mici secţiuni (canale) de jur împrejurul cetăţii prin care urmează a fi introduse cabluri electrice, conducte etc., precum şi pentru obţinerea altor date tehnice (conform nevoilor constructorului) necesare finalizării restaurării.
Observații   Cetatea se află într-o stare avansată de ruină. În 2013 au început lucrările de restaurare precedate de cercetările preventive pe toată suprafaţa cetăţii.
Data ultimei modificări a fişei   02.04.2020
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XV) neprecizată      
atelier  Epoca medievală dezvoltată (sec. XVI-XVII)     În atelier s-au păstrat două vetre şi o mare cantitate de ceramică. Materialul ceramic a fost grupat în patru categorii de cahle săseşti în funcţie de tipul de utilizare.  

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 411, poz. 629 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Cahle săseşti din sec XVI-XVII descoperite la Feldioara, jud. Braşov, RMI, Anul LXI, nr.1, 1992, p. 27-39, ilustraţie p.30-31 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Ioniță, ADRIAN, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2015 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll