Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   83204.01
Nume   Biserica medievală de la Felicieni
Județ   Harghita
Unitate administrativă   Feliceni
Localitate   Feliceni
Reper   Biserica se află în centrul satului, lângă DN137, pe terasa stângă, sudică a râului Târnava Mare, la 1,5 km sud de oraşul Odorheiu Secuiesc.
Reper hidrografic - nume   Târnava Mare
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Biserica din Feliceni este una dintre cele mai vechi din zona Odorhei. Prima biserică de piatră a fost ridicată cel mai târziu la jumătatea secolului al 12-lea, şi nu se poate exclude existenţa a unui cimitir anterior în jurul unei biserici de lemn.
Observații   Biserica păstrează urme a cel puţin patru perioade în zidurile de elevaţie şi încă una în interior sub podea.
Regim de proprietate   Privat
Proprietar   Parohia Reformată Feliceni
Data ultimei modificări a fişei   08.05.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XIII-XIV) neprecizată 1332-1333 când apare menţionată în lista dijmelor papale. 

Planul bisericii este unul obişnuit pentru bisericile medievale din Secuime. El se compune dintr-un cor gotic poligonal cu contraforţi, navă şi turn de clopotniţă amplasat la vest în axa bisericii.

Intervenţiile ulterioare, post-medievale, s-au limitat la demolarea sacristiei pe partea nordică, la demolarea mesei altarului (probabil odată cu trecerea comunităţii la reformă pe la sfârşitul secolului al 16-lea) şi demolarea bolţilor.

 
Zid de incintă  Epoca medievală (sec. XIII-XIV)    

Biserica este înconjurată de un zid de incintă poligonal cu 14 laturi.Accesul în această incintă se face printr-o intrare semicirculară, accesibilă prin câteva trepte de piatră, ocrotită de un mic portic deschis.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2021

Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc BOTÁR István
2. cercetare preventivă 2016-2017

* BOTAR Istvan
Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc * *
3. sondaj 1974

* SZEKELY Z.

Bibliografie
1. Kavruc, Valeriu, Repertoriul Arheologic al Județului Harghita. Seria Monografii Arheologice II, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 125 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
2. Botar, Istvan, Raport de cercetare preventivă Feliceni (m: Felsőboldogfalva, jud. Harghita) biserica reformată, 2017 [Raport de cercetare]
3. Botár, István, 119. Feliceni, com. Feliceni, judeţul Harghita Punct: centrul satului, lângă DJ137 - biserica reformată, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2021, 2022 [Publicaţie]
 
 
Scroll