Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   174753.06
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   VN-II-m-A-0648; VN-II-m-B-06488
Nume   Complexul monahal Sf. Ioan Botezătorul de la Focşani - Grădina Publică
Județ   Vrancea
Unitate administrativă   Municipiul Focşani
Localitate   Focşani
Adresa   Piaţa Unirii, nr. 3
Punct   Grădina Publică
Reper   Situl este amplasat în centrul Municipiului Focşani - Piaţa Unirii şi Grădina Publică din localitate, la aproximativ 55 m altitudine faţă de nivelul mării, pe malul drept al gârlei Milcovelul.
Reper hidrografic - nume   Milcovelul
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   mănăstire
Descriere   Fosta mânăstire Sf. Ioan Botezătorul, ctitorită de domnitorul Ţării Româneşti, Grigore Ghica, în anul 1661, în Focşanii munteni, lângă punctul de vamă la graniţa cu Moldova. Zona se află în raza de protecţie a două monumente istorice şi de arhitectură aflate pe Lista Monumentelor Istorice şi de Arhitectură: - Biserica Sf. Ioan Botezătorul, construită în 1661 - aflată în Piaţa Unirii, nr.1, cod VN-II-m-A-0648 şi Ateneul Popular, situat în Piaţa Unirii, nr. 3, cod VN-II-m-B-06488.
Observații   Cu ocazia lucrărilor de amenajare a Pieţii Unirii şi a zonei adiacente bisericii Naşterea Sf. Ioan Botezătorul, situată parţial şi în Grădina publică a oraşului, au fost scoase la iveală urmele vechii mănăstiri, reprezentate de chilii, ziduri de incintă, cimitirul călugărilor şi alte amenajări interioare din a doua jumătate a sec. XVII şi până la mijlocul celui de-al XIX-lea când complexul monahal a căzut pradă incendiului din 1854, secularizării averilor mănăstireşti şi demolărilor din perioada 1871-1905.
Suprafața sitului   200 mp
Stare de conservare   bună / 20.12.2005
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 20.12.2005
Regim de proprietate   public
Proprietar   Primăria Focşani
Data ultimei modificări a fişei   10.05.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Construcţie  Epoca medievală târzie (sec. XVII - XIX)    

Fundatii ale unor clădiri anexe ale mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul, ridicată în anul 1661 de domnitorul Ţării Româneşti, Grigore Ghica.
Zidul de incintă avea fundaţii de până la 3,10 m şi elevaţie 1 m, prezentând un plan patrulater, cu turnuri rotunde de colţ, turnuri umblătoare, turnul clopotniţă, chiliile, trapeza şi alte construcţii gospodăreşti, fântâna situată în faţa bisericii, precum şi amenajările grădinii mănăstirii.

Caracteristicile zidăriilor, tipul de cărămidă, artefactele recoltate in două etape de construcţie: una în secolele XVII- XVIII, posibil contemporană cu biserica mănăstirii, iar a doua în secolul al XIX-lea, la mijlocul acestui secol, posibil după marele incendiu care a afectat târgul în anul 1853.

 
necropola  Epoca medievală        
Aşezare urbană  Epoca modernă    

A fost descoperită şi o parte a vechii conducte pentru alimentarea cu apă a oraşului pe o suprafaţă de 400 mp. Conducta, din olane, era protejată de o amenajare din cărămidă zidită cu mortar, făcând mai multe coturi, cu îmbinări.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2005

*** * *
Muzeul Vrancea NICODEI Aurel

Bibliografie
1. Caian, F.D., Istoricul oraşului Focşani, Focşani, 1909 [Publicaţie]
2. Nicodei, Aurel, Focşani - Grădina publică, 2005 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
3. Nicodei, Aurel, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2006, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3376 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Apostu, Aurora, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Bucureşti, 2009, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4149&d=Focsani-Vrancea-Ansamblul-Manastiresc-Sf-Ioan-Botezatorul-Piata-Unirii-si-Gradina-Publica--Focsani-2008 [Publicaţie]
5. Apostu, Aurora, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucuresti, 2010, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4440 [Publicaţie]
6. Iosipescu, Raluca, Municipiul Focșani - Studiu arheologic, 2021 [Studiu PUG] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll