Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   141198.04
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SJ-II-m-A05054
Nume   Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Fodora
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Gâlgău
Localitate   Fodora
Reper   Se află în partea centrală a localităţii, la 150 m la est de râul Someş, fiind înconjurată de un cimitir ortodox.
Reper hidrografic - nume   Someş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Data ultimei modificări a fişei   31.05.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică de lemn  perioada modernă (1817)    

A fost construită în 1817 (se presupune că piatra de temelie s-a pus în 1811, această dată fiind înscrisă pe placa comemorativă) şi a fost ulterior pictată în 1822 de către Lazăr Tocaci şi Iosif Biro din
Orghiz, aşa cum atestă pisania scrisă în latină şi română pe balustrada corului din naos: "Această biserică s-au zidit în anul 1817 fiind paroh locului popa David, ficurator Blăjan Lupuţ, cantor Tecariu Cozma, clopotariu Căpîlne Constantin. S-au zugrăvit cu cheltuiala a tot satul împreună, în anul 1822 prin umiliţi
zugravi anume Lazăr Tocaci şi Iosif Biro de la Orghiz". A fost construită de comunitatea greco-catolică din sat şi a purtat iniţial hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril".
Din 1826, biserica începe să ţină matricolele de stare civilă ale satului, iar la 30 august 1839 este sfinţită de către episcopul unit Ioan Lemeni cu hramul "Sf. Ierarh Nicolae".

 

Bibliografie
1. Floruț, Florin Dan; Faur, Camelia, Pug comuna Gâșgău, Plan de încadrare, 2011, 1 [Referinţă cartografică] (sursa fişei de sit)
2. Floruț, Florin Dan; Faur, Camelia, Pug comuna Gâșgău, Memoriu general, 2011, 118 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll